Glosa Pavla Maurera: Jak se máme chovat, aby voda byla?

5. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Český rozhlas se celý minulý týden podrobně věnoval tématu jak šetřit vodou. Já bych se rád ještě zastavil u gastronomie. Ono to není tak, že najednou začnu šetřit vodou, protože jsem to slyšel v rádiu. Šetrnost by měla být jakousi samozřejmou součástí našich životů.

Měli bychom šetřit lidi, suroviny, dům, židli na které sedíme a konečně také sami sebe. Vždyť my, Homo Sapiens, člověk moudrý, nejen, že umíme skvěle plýtvat všemi zdroji kolem nás, ale my dokážeme vytěžovat tak bezohledně i sami sebe, že je někdy až s podivem, kolik toho vydržíme.

A jak je to s vodou? Běžný občan zaplatí za vodu asi 8,50Kč denně. Pojďme si to trochu porovnat: Co si koupíte za 8 korun? Dva rohlíky? Prášek do pečiva nebo deset deka lacinějšího salámu? A nebo 100 litrů vody z kohoutku?

Já si nemohu odpustit vzpomínku na moji moravskou babičku Annu, která nikdy ničím neplýtvala. Její vztah k vodě začínal tím, že si ji musela každý den ručně vytáhnout ze studny na dvorku dlouhým bidlem, na kterém byl hák a na něm plechový kbelík. Každý vytažený kbelík znamenal práci a také starost, aby byl ve studni stále dostatek vody. Žádná studna není bezedná.

Babička, když myla nádobí, tak použila horkou vodu na první hrnce, několikrát ji přelila přes ostatní nádobí a pak teprve vše smyla novou vodou načisto. Neexistovalo, že bychom vylili do výlevky nedopitou sklenku a když nějaká, tak říkajíc špinavá nebo použitá voda zbyla, a už nešla dále recyklovat, nafasoval jsem kbelík a běžel vodu nalít k nějakému stromu nebo keři na zahradě. Problémy celého světa začínají u každého z nás. Spolu s vodou dnes myslím na Cyrila s Metoděje. Jak to, že oni, před tisícovkou let, uspěli se svou misí a nám pořád tak dlouho trvá pochopit, že jde o život?

Co nám poradí dnešní „vodní věrozvěstové”? Cyril a Metoděj, mají dnes svůj svátek a my máme díky nim volno, nemusíme do práce, protože oni před stovkami let putovali Evropou a snažili se šířit nějaké poznaní. Dávali lidem informace, poučili je.

I my dnes máme své věrozvěsty, kteří nás varují, že vody bude méně, bude dražší a vzácnější a učí nás jak se máme chovat, aby voda byla. Tak snad si na nějaký šetrný fígl vzpomeneme, až budeme zase zbytečně vylévat vodu do kanálu!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio