Doma zažívá italská mafie hubené roky, zabydluje se proto v  Německu

6. červenec 2017

Po několika hubených letech, poznamenaných nedostatkem „kšeftů“, a zostřeným dohledem bezpečnostních složek, se kdysi nechvalně proslulé sicilské mafiánské klany přesouvají do Německa, píše o tom britský list Guardian. I mafiány totiž ovlivnila italská ekonomická recese, která zasáhla jejich byznys. Německo podle „kmotrů“ skýtá mnohem více možností. Špatná ekonomická situace největšího italského ostrova a fakt, že řada bossů pobývá ve vězení, donutily sicilské mafiánské klany upřít zraky na sever.

Nedávná masívní kampaň proti pašerákům drog v jihozápadním Německu odhalila, že sicilská mafie se přesunula do bohatších regionů Evropy, informuje s odvoláním na německé bezpečnostní složky Guardian.

Policie na sklonku června během jedné z operací zadržela 19 drogových pašeráků se zbožím v hodnotě zhruba čtyř milionů eur . Vyšetřovatelé došli k názoru, že gangy operují převážně v městech Rottweil a Stuttgart v Bádensko-Württembersku - v jedné z nejbohatších a ekonomicky nejvýkonnějších spolkových zemí.

Tuny drog z Albánie

Policisté zjistili, že gangy propašovaly z Albánie do Německa několik tun marihuany a kokainu. Následně pak nevybíravě nutily majitele místních barů a restaurací nakoupit od nich hrací automaty, sloužící jako pračky peněz získaných z prodeje narkotik. Zisk byl pravděpodobně využit i k nákupu zbraní na Balkáně, domnívá se britský deník.

Jedním ze zločineckých gangů přesouvajících se do Německa je i nejproslulejší mafiánský klan světa Cosa Nostra. I když v minulosti zabředl do mnoha nesnází, které jeho aktivitu výrazně omezily, stále funguje. A podle citovaného listu čeká na chvíli, kdy se bude moci vrátit v plné síle. Bez ohledu na to, že od roku 1990 bylo jen na Sicílii zatčeno na čtyři tisíce mafiánských gangsterů.

V posledních letech se ale na vrcholu zločineckého žebříčku zabydlel kalábrijský gang Ndrangheta, pověstný svou krutostí a nevybíravými praktikami. A ty používá i za hranicemi.

Vyděračské metody všeho druhu

„Ndrangheta má silnou pozici na trhu s kokainem, Cosa Nostra je ale stále hegemonem v obchodování s hašišem. Často jej nakupuje v severní Africe a prodává v Evropě,“ objasňuje Giuseppe Campobasso, ředitel protidrogového útvaru italské finanční policie, která spolupracuje s německými kolegy.

drogy - kokain - pervitin - šňupání - šňupat

„Po dlouhou řadu let se mafie angažovala hlavně doma, na jihu Apeninského poloostrova. V podvodech a manipulaci se zakázkami z veřejné sféry. Nebyly jí cizí ani vyděračské metody všeho druhu. Ekonomická recese ale zasáhla jih Itálie s drtivou silou. A tak se mafiáni vrací ke svým kořenům, zejména k obchodu s narkotiky. A v poslední době se zapojují i do pašování migrantů. A teď míří i za hranice,“ dodává Campobasso.

Stěhování za prací

Italové se po léta stěhovali za pracovními příležitostmi do Británie, Spojených států a dalších částí světa. Bohužel tam proniklo i mnoho zločinců. Krize na Sicílii je donutila přesídlil a zamířit třeba do Stuttgartu, kde našli nový džob. Zločinný a velmi výnosný," říká německá publicistka Petra Reski, autorka velmi populární knihy o vlivu mafie v Německu.

Podle ní je v Německu přítomnost mafie ve srovnání s ostatními evropskými státy nejsilnější, samozřejmě kromě Itálie. „Hledají bezpečné investiční příležitosti, které jim umožní praní peněz. A to se vyplácí zejména v bohatých zemích, jako je Německo. A zejména ty části, kde žijí početnější italské komunity.

Centrum pro operace zaměřené na praní špinavých peněz

Jednou z takových oblastí je právě Bádensko-Württembersko, kde se během přílivu zahraničních pracovníků usídlilo v období od 50. do 70. let minulého století velké množství Italů. A právě tady začala před několika roky policie rozplétat mafiánské sítě. Stejně jako v bývalém východoněmeckém Durynsku.

Letos v březnu zatkly italské úřady jednoho údajného člena Ndranghety. v souvislosti s masakrem z roku 2007, během něhož zahynulo v Duisburgu šest lidí. O rostoucím vlivu této kalábrijské mafiánské skupiny svědčí i výsledky vyšetřování z roku 2015.

To odhalilo, že Ndrangheta začala využívat město Erfurt jako centrum pro operace zaměřené na praní špinavých peněz v hodnotě až sto miliónů eur, pocházejících z desítek podniků a restaurací v Lipsku, Drážďanech, Baden-Badenu, Kasselu , Mnichově a dalších německých městech, osvětluje deník Guardian.

autor: smi
Spustit audio