Česká Lípa si posvítí na rychlé jezdce. Kam chce dát radary?

Podle průzkumu, který si nechala udělat českolipská radnice, překračují řidiči na některých místech ve městě maximální povolenou rychlost. Jde o silnici I/9 ve směru od stanice profesionálních hasičů do centra a silnici druhé třídy ve směru od Dolní Libchavy. Proto chce město pořídit radary na měření okamžité a úsekové rychlosti.

„Devadesát procent řidičů jsou slušní řidiči, kteří pravidla silničního provozu dodržují. Zbylých deset procent jsou ti, kteří pravidla dodržovat nebudou a myslí si, že silnice je pro ně závodní dráha, což dle informací od strážníků je hlavně po ránu,“ popisuje Vladimír Jeník, ředitel městské policie v České Lípě. Podle policisty má měření okamžité a úsekové rychlosti při vjezdu do města smysl. „Z preventivního hlediska jsou dobré ke zklidnění provozu v daných lokalitách,“ dodává Jeník.

Víc než půlka řidičů překračuje povolenou rychlost

„Nechali jsme provést kontrolní měření a ukázalo se, že víc jak 50 % vozidel povolenou rychlost překračuje,“ vysvětluje místostarosta Juraj Raninec (ODS). Rychlost není jediný důvod, proč chce radnice na vjezdu do České Lípy směrem od Sosnové a Dolní Libchavy instalovat radary. „Rychlost má vliv na bezpečnost lidí, zvyšuje hlučnost.“

Podle vedoucího českolipského dopravního inspektorátu Martina Markla nebudou mít radary na snížení hluku vliv. „Hluk vychází z té dopravy, nejen od těch řidičů, kteří překračují rychlost,“ říká Markl. Podrobnosti si poslechněte v reportáži Tomáše Mařase.

Radar (ilustrační foto)
Spustit audio