Kde se skrývá vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí?

7. červenec 2017

Před třemi lety zveřejnil takzvaný Islámský stát videonahrávku, na které jeho nejvyšší vůdce Abú Bakr Bagdádí ve Velké mešitě v Mosulu vybízí své stoupence k přísaze věrnosti. Džihádisté se tehdy města právě zmocnili a vyhlásili v něm chalífát, připomíná BBC.

V té době ovládali území velké jako Spojené království. Dnes jsou na ústupu a místo pobytu Bagdádího, na jehož hlavu Američané vypsali odměnu 25 milionů dolarů, není známo. V době třetího výročí jeho prvního a zároveň posledního veřejného vystoupení už takzvaný Islámský stát neovládá většinu tehdejšího území a jeho vůdce nápadně mlčí. Naposledy oslovil své stoupence v listopadu, po zahájení bitvy o Mosul.

Nedávno se objevily nepotvrzené zprávy, že je Bagdádí mrtev. Podle ruského ministerstva zahraničí byl „s největší pravděpodobností“ zabit 28. května při ruském náletu na syrské město Rakka. Jeden íránský představitel dokonce prohlásil, že Bagdádí „je mrtev docela určitě“.

Kde je náš šajch?

Američané však obě tvrzení zpochybňují. Na videonahrávce zveřejněné týden po ruském bombardování hovoří členové takzvaného Islámského státu o svém „šajchovi“, ale nenazývají ho jménem. BBC připomíná, že afghánské hnutí Taliban tajilo smrt svého vůdce, mully Umara, dva roky.

Pro stoupence i nepřátele takzvaného Islámského státu je Bagdádího nepřítomnost v tak kritické chvíli záhadou. Odpověď může souviset s jeho osobně proklamovanou legitimitou postavení chalífy. Podle jednoho problematického náboženského pravidla si může kandidát takový titul nárokovat, jen když má území, kterému může vládnout.

To se však dnes rychle zmenšuje. V Mosulu je tato teroristická organizace vyřízená a v syrské Rakce je pod velkým tlakem. Bagdádí se tak může skrývat v jakési „třetí metropoli“. V oblasti, kterou džihádisté stále ovládají v Iráku a Sýrii. Takzvaný Islámský stát jí říká Vilájat Furat, neboli „Eufratská provincie“. Skládá se z iráckého města Qaim a syrského Abú Kamal.

Logo

Právě v této „Eufratské provincii“ zahájil takzvaný Islámský stát v roce 2014 svůj vzestup a ozbrojenci z ní podnikali výpady do Iráku i Sýrie. Působí zde relativně málo ozbrojených milicí a kmenů a nikdo tam zatím neprovedl ofenzivu, aby tato odlehlá města osvobodil.

Spojené státy dodnes řeší, zda by ji měly vést samy, nebo by měly boje přenechat syrské armádě Bašára Asada. A pokud by ji podnikly samy, je otázka, jestli by v jejím čele měly stát kurdsko-arabské Syrské demokratické síly. Irácká vládní armáda zase za svou prioritu považuje Tal Afar a další místa západně od Mosulu, uvádí BBC.

Eufrat Bagdádí dobře zná

Poradce irácké vlády Hišám Hášimí je přesvědčen, že Abú Bakr Bagdádí se skrývá právě v „Eufratské provincii“. Irácká armáda provedla v posledních dvou letech několik náletů na město Abú Kamal a tvrdí, že v něm byl spatřen jeden z nejbližších spolupracovníků Bagdádího, Ijád Džámilí, i jiní nejvyšší velitelé Islámského státu.

Další se zase nacházejí v Majadínu v syrské provincii Dajr az-Zaur. Vilájat Furat je jedinou oblastí, o které může takzvaný Islámský stát tvrdit, že ji ovládá. Operace, která by ji dobyla, však nezačne ještě řadu měsíců a završit její osvobození bude trvat ještě mnohem déle. A až se to podaří, teroristé se nejspíš ukryjí v poušti, říčních údolích a pohraničních oblastech a odtamtud budou útočit na různá města.

Na rozdíl od ostatních džihádistických vůdců promlouvá Bagdádí na veřejnosti většinou jen v okamžicích, kdy je jeho vystoupení naléhavě nutné, jako bylo vyhlášení chalífátu nebo výzva k obraně Mosulu. S nejvyšším velením takzvaného Islámského státu smí komunikovat jen malý počet nejdůvěryhodnějších a nejvěrnějších velitelů. To znamená, že o místě pobytu Bagdádího by věděla jen hrstka mužů.

Logo

O to obtížnější to mají americké speciální jednotky, které po nejhledanějším muži na světě pátrají. Irácko-syrská pohraniční oblast je tak pro Bagdádího relativně bezpečný a známý terén, kde se může snadno ukrýt a vyhýbat se dopadení i zabití. A zároveň mu umožňuje nazývat se dál chalífou, uzavírá BBC.

autor: gzb
Spustit audio