Irácká armáda po 9 měsících dobyla Mosul. Islámský stát se stahuje do pouště, říká arabista

10. červenec 2017

Irácká armáda po devět měsíců trvající bitvě dobyla Mosul. Islámský stát kdysi druhé největší město v zemi ovládal tři roky. Na mosulském vojenském letišti vojákům osobně poblahopřál premiér Hajdar Abádí, připustil ale, že ve městě stále zůstávají ohniska odporu. Tvrdé boje se v posledních týdnech sváděly o historické centrum, které je nyní v troskách. Navíc je zde velké množství nastražených výbušnin, armáda proto s oficiálním ukončením bitvy ještě čeká.

„Ztrátou Mosulu se Islámský stát v Iráku dostává na vojenskou i politickou periferii. Šlo o významné správní centrum pro severní Irák a měl i regionální váhu, při jeho dobývání se například angažovaly i turecké jednotky. Islámský stát se nyní stahuje do řídce obydlených pouštních oblastí,“ popisuje arabista Jan Veselý.

Irácká armáda v roce 2014 ztratila Mosul během necelého týdne, zpět ho pomalu získávala už od loňského října. Důvodem podle Veselého je, že centrální vláda byla slabá, a totéž platí i o ozbrojených silách.

Kromě irácké armády v Mosulu působily šíitské milice a íránští vojenští poradci, přičemž o leteckou podporu se starala Spojenými státy vedená koalice. „K poražení Islámského státu tak bylo třeba mnoha nesourodých spojenců, které bylo těžké koordinovat,“ přibližuje Veselý s poukazem na nepřátelství mezi Íránem a Spojenými státy.

Převážně šíitské Lidové mobilizační síly úspěšně bojují proti Islámskému státu. Ze strany sunnitských muslimů se ale množí stížnosti na násilnosti, které tyto jednotky páchají

Zničené město

Islamisté mezitím ničili tamní kulturní dědictví. Od rozbíjení starověkých soch a rabování archeologických nalezišť asyrského města Ninive po pálení starobylých rukopisů v místní knihovně.

Během bojů byla těžce poškozena i mosulská univerzita, poničeno mosulské letiště a zničeny byly i mosty přes řeku Tigris, která město dělí na dvě části. Islámský stát také vyhodil do vzduchu cennou mešitu an-Núrí, ve které jeho vůdce Abú Bakr Baghdádí v roce 2014 vyhlásil chálífát.

Šikmý minaret mosulské mešity an-Núrí byl symbolem celého města. Právě zde vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Teď ji jeho bojovníci vyhodili do vzduchu
autor: rkr
Spustit audio