Vedení Loštic na Šumpersku došla trpělivost se znečištěným ovzduším. Shání peníze na měřiče emisí

10. červenec 2017

Loštice na Šumpersku shání peníze na měřiče emisí. Podle radnice je ve městě silně znečištěný vzduch a zatím tam příliš nepomohl ani dočasný zákaz vjezdu těžkých aut. Město leží u dálnice na hlavním tahu mezi Olomoucí a Mohelnicí. Do centra pak míří kromě turistů také zásobovači místního kamenolomu a několika továren.

„V některých dnech je to katastrofa. To by se člověk až udusil. Bylo by potřeba něco podniknout. Hlavně pro malé děti a pro lidi, kteří jsou nemocní s plícemi a průduškami. Ten vzduch je nesnesitelný,“ říká paní Anna, která žije blízko hlavní silnice. Nejvíc jí vadí výfukové plyny z aut.

Naopak paní Petra, která žije na kraji města, s ovzduším neměla nikdy problém. Za jejím domem je pole a příměstský les: „Mně se nezdá, že by to bylo tak hrozné.“

Podle radnice je vzduch v Lošticích dlouhodobě nekvalitní. Nezávislá starostka Šárka Havelková potvrdila, že vedení města shání peníze na měřiče emisí.

„Nekvalita toho ovzduší je dána tím, že jsme v dolíku, takže se tu hodně drží inverze. Je tu také velké dopravní zatížení, protože uprostřed města máme silnici II. třídy, kousek od města je dálnice. Také to způsobují lokální topeniště a částice prachu z kamenolomu,“ říká.

S výsledky pak chce argumentovat při žádosti o trvalý zákaz vjezdu těžkých aut, o výsadbu zeleně mezi dálnicí a městem a také jako motivaci pro obyvatele, aby vyměnili stará domácí topeniště za moderní kotle.

autor: sol
Spustit audio