Češky se o technické obory zajímají častěji, než je unijní průměr, ukázaly statistiky

12. červenec 2017

Ve školách nebo zdravotnických zařízeních budeme zřejmě dál potkávat hlavně ženy. Naopak muži budou stále spíše techničtí odborníci. Alespoň tak to naznačují výsledky měření Eurostatu z roku 2015, které ukazují, jaké vysokoškolské obory muži a ženy v Evropské unii nejčastěji vystudují.

Česko se podle statistik ministerstva školství od unijního trendu příliš neodlišuje, přibývá ale technicky zaměřených žen. Nedávno je ke studiu lákal třeba videospot brněnského Vysokého učení technického.

„Už od mala mám sen, že chci být fyzioterapeutka,“ odpověděla Eva z Prahy tak, jak bychom to asi čekali, na otázku, jaký obor si zvolí. Chlapci tíhnou k technickým oborům a dívky k těm humanitním. Alespoň tak to stále platí na pražské Univerzitě Karlově.

„V roce 2016 byly jenom tři fakulty, na kterých je větší zájem o studium u chlapců, a to je Matematicko-fyzikální, Fakulta tělesné výchovy a sportu a Právnická fakulta. Největší převis děvčat je na Pedagogické fakultě,“ upřesnila Vlasta Helekalová z tiskového oddělení univerzity.


Podle Eurostatu absolvovalo v roce 2015 vysokou školu v Evropské unii na 5 milionů lidí. Zhruba 58 % z toho byly ženy.

Trend v Česku potvrzují i statistiky ministerstva školství. Podíl absolventek zdravotnických a vzdělávacích oborů se v roce 2015 přiblížil 80% hranici. To zhruba odpovídá unijnímu průměru.

Malý rozdíl je u technických oborů. České ženy se o techniku zajímaly častěji. „Na informatických oborech sledujeme v posledních třech, čtyřech letech růst zájmu ze strany studentek," potvrdila mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

autor: eku
Spustit audio