Petr Žantovský: Několik vět do vlastních řad?

13. červenec 2017

V nekulatém, avšak přece jen výročí, na konci června, přišla zpráva, že – obdobně jako na sklonku komunistického režimu v roce 1989 – i letos se zrodila výzva s názvem Několik vět. Obsahuje poměrně radikální kritiku současné české politiky, nešetří emotivními větami jako „Pohyb po šikmé ploše směrem do katastrofální krize musíme zastavit“ či „Politika a s ní celý demokratický systém se ocitly v setrvalé krizi“. Výzva závěrem předkládá deset požadavků, které by podle ní věci nasměrovaly žádoucím směrem.

Když už si nová výzva vetkla symbolicky do svého názvu starý, již použitý a jasný obsah mající název Několik vět, přímo vybízí ke srovnání. Co tehdejších Několik vět obsahovalo, si tedy připomeňme aspoň ve zkratce.


Když čtete ty zdánlivě již zaprášené věty pozorně, můžete klidně vyměnit vročení 1989 za 2017, a dál leccos docela sedí. Petr Žantovský

„Občanská veřejnost se už vymaňuje z letargie a stále víc lidí má odvahu veřejně projevit svou touhu po společenských změnách. Pohyb ve společnosti se tak začíná stále povážlivěji srážet s nehybností moci, roste společenské napětí a začíná hrozit nebezpečí otevřené krize. Takovou krizi si nikdo z nás nepřeje. Proto vyzýváme vedení naší země, aby pochopilo, že nadešel čas ke skutečným a důkladným systémovým změnám a že tyto změny jsou svobodná a demokratická diskuse. Prvním krokem k jakýmkoli smysluplným změnám musí tedy být změna společenského klimatu v naší zemi, do kterého se musí vrátit duch svobody, důvěry, tolerance a plurality.“

Vrchnost ignoruje spontánní pohyb

Následuje požadavek svobody přesvědčení, tisku, občanského sdružování a tak dále. Když čtete ty zdánlivě již zaprášené věty pozorně, můžete klidně vyměnit vročení 1989 za 2017, a dál leccos docela sedí.

Politická vrchnost ignoruje spontánní pohyb ve společnosti a narůstající aktivitu občanů, mnohá média jsou služkami moci a mocných. Jestli se něčeho doopravdy dnes nedostává, pak je to onoho „ducha svobody, důvěry, tolerance a plurality“.

Vladimír Šťovíček vyzpovídal 15.1.2008 muzikanta Michaela Kocába, se kterým natočil téměř hodinové povídání. Zajímavý rozhovor si můžete vyslechnout v  Panoramě 9.února.

Z bahna nesvobody

Platforma SPIN překládá Několik vět 2017. Čtěme, co požaduje: „ Aby se naše země vrátila k podpoře lidských práv a občanských svobod. Západní civilizační hodnoty zajišťují všem rovnost před zákonem, vládu práva, nikoliv panování oligarchů a papalášů. Aby politické strany otevřely svoje kandidátky občanům a vzaly vážně principy demokratické vlády. Aby média nebyla v rukou politiků!“

Co slovo, to perla, řeknete si. Ale pak se podíváte na soupis autorů a petentů, a skoro nad každým jménem se pozastavíte. Vždyť přece to jsou právě ti lidé, kteří nás měli vyvést po roce 1989 z bahna nesvobody, o němž tehdy referovalo původních Několik vět. To jsou lidé, kteří nám v průběhu toho bezmála třicetiletí vládli nebo se na vládnutí nezanedbatelně podíleli.

Do vlastních řad


Kdysi se – sice v jiné souvislosti – něčemu podobnému říkalo Slovo do vlastních řad. Bojím se však, že tak Několik vět 2017 nebylo míněno. Petr Žantovský

Koho tedy teď volají k zodpovědnosti za to, že to vládnutí nedopadlo podle raných představ? Sami sebe? Jan Kalvoda byl místopředsedou dvou vlád, ministrem spravedlnosti v jedné z nich, předsedou koaliční strany, poslancem parlamentu. Michael Kocáb byl zase ministrem a poslancem, Jan Ruml ministrem, senátorem a místopředsedou Senátu, členem postupně čtyř politických stran, z toho jedné předsedou.

Táňa Fischerová – poslankyně parlamentu a předsedkyně politické strany. Hana Marvanová – poslankyně a místopředsedkyně parlamentu, náměstkyně ministra, členka postupně tří stran, z toho jedné předsedala. Jiří Kotek – náměstek primátora, asistent senátora, člen postupně tří politických stran, v jedné z nich lídrem. Pavel Štern, náměstek ministra. Jan Štern – poslanec parlamentu, člen vládní politické strany. A tak bychom mohli pokračovat.

Kdysi se – sice v jiné souvislosti – něčemu podobnému říkalo Slovo do vlastních řad. Bojím se však, že tak Několik vět 2017 nebylo míněno. Že jde jen o předvolební tanec, který utichne hned po volbách, a budou-li pro SPIN neúspěšné, bude prostě SPIN nahrazen novým hnutím, nejspíše s týmiž tvářemi.

autor: Petr Žantovský
Spustit audio