Rok od pokusu o puč v Turecku: Erdoganovy represe budou pokračovat, říká konzul

14. červenec 2017

Vlny represí, čistek a upevňování moci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, to je dnešní Turecko. Zítra tomu bude rok od neúspěšného pokusu o Erdoganovo svržení. Od loňského července pak v reakci na puč skončilo ve vězení na 50 tisíc osob, o práci buď přišlo nebo bylo suspendováno 150 tisíc lidí. Čistky se dělají mezi státními zaměstnanci, učiteli, soudci, vojáky i policisty. „Konkrétní obraz toho, jak puč vznikl a proč proběhl tak, jak proběhl, v tuto chvíli nejsme schopni vytvořit,” říká Petr Mareš, vedoucí generálního konzulátu České republiky v tureckém Istanbulu.

Podle Mareše nevíme ani rok od pokusu o puč, o co pučistům šlo a proč se nezdařil. „Vážně se obávám, že to ještě dlouho vědět nebudeme. Zajímavá je skutečnost, že na toto téma začala v Turecku v posledních týdnech zásadní politická debata. Největší opoziční strana označila puč za kontrolovaný a vyzvala vládu, aby vyšetřovala ty, kteří jsou skutečnými strůjci puče.”


Mezi polovinou Tureckých občanů má prezident mimořádně silnou pozici, která je nesrovnatelná s pozicemi jeho předchůdců.Petr Mareš

Lidé, kteří za pučem stojí, mají být podle opozice dodnes velmi blízko prezidenta Erdogana. „Nakolik je toto obvinění postaveno na skutečných důkazech nedokážu posoudit, ale ta diskuze nabyla zcela nové podoby,” říká Mareš.

Podle oficiálních míst stál za pučem duchovní Fethullah Gülen, který žije v USA. „Konkrétní obraz toho, jak puč vznikl a proč proběhl tak, jak proběhl, v tuto chvíli nejsme schopni vytvořit,” vysvětluje host.

Půlka a půlka

Opozice a západní pozorovatelé tvrdí, že Turecko sklouzává k autoritářské vládě. Tento proces měl urychlit nepodařený převrat. Jak silnou pozici má dnes prezident Erdogan na domácí politické scéně?

„Jeho pozice je velice silná, ale má svoje slabiny. I výsledky referenda, které právě učinilo významné kroky v posílení prezidentské moci, ukázalo, že Turecko je rozděleno, a to zhruba půl na půl. Mezi polovinou Tureckých občanů má prezident mimořádně silnou pozici, která je nesrovnatelná s pozicemi jeho předchůdců,” odpovídá Mareš.

Logo

Druhá polovina Turecka je ze změn podle konzula přinejmenším nervózní, nebo se jich rovnou bojí. „Otázka je, jak se tento poměr sil vyvine v následujících měsících, před rokem 2019, kdy by měl být dokončen proces přechodu na nový, prezidentský systém,” dodává.

Očista není u konce


Současná vládnoucí elita nepovažuje proces očištění turecké politiky od svých nepřátel za dokončený.Petr Mareš

Zatím nikdo z tisíců obviněných nepřiznal svoji účast na přípravě puče. „Dokonce včera turecký premiér Yildirim prohlásil, že vyšetřování zdaleka nebylo skončeno, že celá Gülenistická síť, která je zde oficiálně označována za teroristickou organizaci, nebyla odhalena.”

Je tak zřejmé, že represe budou pokračovat. „Současná vládnoucí elita nepovažuje proces očištění turecké politiky od svých nepřátel za dokončený. Není také sporu, že způsob, jakým takzvaná očista probíhá, je velmi vzdálený standardům, na které jsme zvyklí v Evropě, pokud jde o uplatňování práva,” myslí si vedoucí generálního konzulátu České republiky v Istanbulu.

autor: vlk
Spustit audio