Doneste kámen Cimrmanovi. Na jeho nejnižší rozhlednu u Semil

19. červenec 2017
Koktejl

Recesistická nejnižší rozhledna na světě, rozhledna Járy Cimrmana stojí v Nouzově u Semil už 11 let. Na nouzovský kopec se turisté chodí kochat výhledem – třeba na krkonošský Kotel a Černou horu, jizerskohorskou Černou Studnici, Ještěd, Kozákov nebo horu Tábor. A přestože se na rozhlednu nestoupá, ale paradoxně schází – jeden krůček pod úroveň terénu – nabízí Cimrmanova vyhlídka nejenom úžasný rozhled, ale i další zajímavosti.

Rozhlednu rámuje dřevěné zábradlí. To ale už značně nahlodal zub času, protože na Nouzově je hlavně v zimě dost drsné povětří. Aby nové zábradlí či plůtek, na kterém jsou vyobrazeny výhledy z rozhledny, déle vydrželo, bude kamenné. Tvůrci nejnižší rozhledny ho chtějí postavit z kamenů, které k místní lípě přinášejí turisté, rozhlednáři a milovníci recese.

Přivezte kamínek. Třeba z dovolené

„Ještě tak půl tatrovky a bude to stačit,“ říká s úsměvem autor rozhledny Rudolf Farský. Proto se obrací na budoucí návštěvníky, aby z místa svého bydliště nebo třeba z dovolené do nouzovského krpálu vzali nějaký ten kámen s sebou. „Ne, že by to bylo povinné, ale když budou lidé tak dobří, tak budeme rádi,“ podotýká Farský. Kameny se zatím shromažďují kolem památné lípy a na místě jsou už kousky i z ciziny, třeba Ameriky, a také kameny s věnováním.

Někteří milovníci recese nosí Járovi na rozhlednu kameny i s věnováním

Dřevěná rozhledna by se po rekonstrukci proměnila díky „kamennému kabátku“, a tím by se prý splnil sen Járy Cimrmana. Ten je známý jako spoluautor Eiffelovy věže nebo Petřínské rozhledny. Už méně známé je to, že trpěl závratěmi, a proto žádnou rozhlednu, na které se podílel, nenavštívil. Tedy až na tu na Nouzově, kde se jde na rozhlednu o 10 centimetrů dolů.

Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě v Nouzově u Semil
Spustit audio