Luboš Palata: Komunisté ve vládě? Sorry jako, ale to opravdu ne

18. červenec 2017

Naši komunisté jsou v podobě, v jaké jsou, už víc než 25 let koulí na noze české demokracie. Mnohdy to nejde bez nich a většinou ani s nimi.

Hlavně když se jedná o sestavování vlády, kde se s nimi pokusil otevřeně počítat jen Jiří Paroubek a je otázka, zda na to nakonec nedoplatil při vítězně nevítězných volbách v roce 2010, které vyústili v jeho odchod z vedení sociální demokracie.

Teď se komunisté znovu objevují v různých povolebních scénářích. Například v tom, kdy po říjnových volbách bude hnutí ANO Andreje Babiše hledat podporu pro svoji jednobarevnou vládu, která jen těsně nezíská většinu. Nikdo ale příliš nezmiňuje druhou variantu, že se KSČM zapojí do vlády široké protibabišovské koalice, která se bez komunistů neobejde.

Když občas posloucháte některé představitele KSČM, jako třeba místopředsedu Jiřího Dolejše, tak občas může i pevně zakotvený demokratický politik podlehnout dojmu, že by to s komunisty možná už po 25 letech dokonce i snad šlo. Je to ale dojem mylný.

Jasné stanovisko k NATO je devizou

Nejde ani tak o domácí politiku, tam by nějaké znárodňování či návrat ke komunistické totalitě šel prosadit stále ještě obtížně. Daleko vážnější je to v oblasti zahraniční politiky, kde KSČM stále žije v době, kdy Spojené státy byly nazývány imperialistickým nebezpečím a NATO agresivním paktem a všechno dobro přicházelo z Kremlu, nebo od čínských komunistů.

Josef Skála

Například místopředseda strany Josef Skála, jehož hvězda ve straně stoupá, totiž mluví a uvažuje stále přibližně jako Vasil Bilak, nebo jiní kovaní představitelé normalizace.

V nedávném rozhovoru pro konspirační prokremelský server Eurasia se Skála chlubí, jak se straně daří sbírat podpisy za referendum o vystoupení Česka z NATO, či zákazu vyslat české vojáky - jak říká Skála - k ruským hranicím, ve skutečnosti do spojeneckého Pobaltí.

A odmítá všechny komunisty, kteří by se snažili zmírněním stanoviska k Severoatlantické alianci získat straně alespoň nějaký koaliční potenciál. „Jasné stanovisko k NATO je naší devizou, a ne slabinou. Jeho hodnota i akční rádius už jenom porostou. Ten trumf by si nechal vzít jen politický diletant,“ prohlašuje bez obalu Skála.

Skála přitom není bezvýznamný člen vedení KSČM, ale místopředseda strany, který ukázal na minulém sjezdu strany ambici stanout u brzy v čele KSČM. Pro českou levici a možná i pro Andreje Babiše je to smutná zpráva, ale s takovou KSČM do vlády opravdu nesmí. Tedy pokud sami nechtějí pohřbít celých minulých 25 let prozápadního směřování a demokracie v Česku.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio