Po sto letech se na Šumavu vrátili vlci

19. červenec 2017

Na Knížecích Pláních na Šumavě o víkendu zaútočili vlci na stádo speciálně šlechtěných ovcí. Nechali za sebou skoro třicet napadených kusů. Podobný útok na hospodářská zvířata se na Šumavě ještě nestal. Podle Správy Národního parku Šumava by chovatelé dobytka neměli brát přítomnost vlků na lehkou váhu a svá stáda lépe zabezpečit.

Bilance napadení je poměrně strašlivá. Podle majitele stáda Tomáše Rycheckého vlci zlikvidovali celé stádo. Šestnáct zabitých kusů zůstalo přímo na pastvině.

„Celkově bylo napadeno 29 kusů. Kromě 16 zabitých ovcí jsme našli dalších několik kusů potrhaných, které jsme museli nechat utratit. Několik dalších lehčích zranění se pokusíme vyléčit. Jediný kdo přežil bez úhony, je beran. Pastviny se nachází v Národním parku Šumava tisíc metrů vysoko, je tam jediný dům a široko daleko jen volná příroda a lesy, takže ta pravděpodobnost napadení tam byla. Správou NP Šumava jsme byli navíc upozorněni, že se na tomto území vlk pohybuje,“ řekl Rychecký.

Před útoky vlků se majitelé hospodářských zvířat pochopitelně chtějí chránit. Většina opatření, ale vyžaduje čas na realizaci. Ne všichni vědí o přítomnosti vlka déle než několik týdnů. Zatím zemědělcům hospodařícím na území parku nabízí Národní park Šumava mobilní elektrický ohradník, který slouží především k ochraně stáda v noci. Zemědělci si ho budou moct zapůjčit a vyzkoušet, jak funguje a jak na něj budou zvířata reagovat.

Správa NP Šumava informuje o rizicích a možnostech

Správa Národního parku Šumava také pořádá pro majitele chovných zvířat seminář zaměřený na prevenci. Tam správa parku nejen upozorňuje na rizika, ale také na možnosti čerpání dotací na preventivní opatření pro zabezpečení stád, současně i na to, jak čerpat náhradu škody při napadení chovných zvířat velkými šelmami. Dále plánujeme seminář zaměřený na použití pasteveckých psů.

Situaci spojenou s útokem vlků komplikuje to, že vlk je v současnosti chráněný a jeho lov trestný. Na Šumavě poslední jedince ulovili mezi lety 1891 a 1894. Útok vlků na stáda chovaných ovcí nebo skotu na Šumavě odborníci ze Správy Národního parku Šumava očekávali, zvlášť poté, co byl letos na začátku roku ze znaků, které prošly genetickou analýzou, potvrzený výskyt vlčího páru v oblasti Šumavy a Bavorského lesa.

autor: kos
Spustit audio