Moldavsko vyzvalo Moskvu k odchodu ruských vojáků

Rusko se brání brzkému odchodu svých vojáků ze dvou bývalých sovětských republik. Moldavsko dnes vyzvalo Moskvu, aby své vojáky stáhlo z takzvané Podněsterské republiky do konce roku. Rusko pak během dne nepotěšilo Gruzii, která také požaduje co nejrychlejší odchod ruské armády ze svého území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AFP

Moldavský parlament dnes odhlasoval, aby Rusko stáhlo svá vojska z Podněstří do konce tohoto roku. V separatistickém regionu je dodnes na 1200 vojáků bývalé 14. armády bývalého Sovětského svazu, a oficiálně hlídají ruské vojenské sklady. Moldavský prezident Vladimír Voronin oznámil, že nevidí ani politický ani strategický význam v tom, aby na území Moldavska byla ruská armáda, a věří, že to samé si myslí také Moskva.

Zástupci horní komory ruského parlamentu ale dnes oznámili, že odchod ruských vojáků z Podněstří do konce roku je zcela nereálný. Podobnou zprávu vyslala Moskva do Gruzie, která požaduje zrušení dvou ruských základen na svém území. Poslanec státní dumy Genadij Gudkov totiž po návratu z Gruzie prohlásil, že odchod ruských vojáků do roku 2008 je nepravděpodobný. Doslova řekl: "Je to možné pouze v případě, že část vojenské techniky vyhodíme a vojáky pošleme do polí."

Petr Vavrouška, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme