Drtivá většina Indie svého nového prezidenta nezná. Ani já jsem o něm neslyšel, říká indolog

21. červenec 2017

Novým indickým prezidentem byl zvolen Rám Náth Kóvind. Jeho volba byla jednoznačná, protože měl podporu vládní hinduistické koalice. Analytici proto v první řadě vidí v jeho zvolení potvrzení toho, že premiér Nárendra Módí drží moc pevně v rukou. Ještě častěji než politická příslušnost se ale zmiňuje fakt, že Kóvind pochází z nejnižší kasty dalitů neboli nedotknutelných. „Od poloviny 90. let se skutečně nestalo, že by indický prezident zásadním způsobem zasahoval do dění ve vládě,” říká indolog Zdeněk Štipl z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který je hostem Interview Plus.

O zvolení Kóvinda rozhodovali členové celoindického parlamentu a volitelé ze zákonodárných shromáždění jednotlivých svazových států, kterých má Indie v současnosti 29. Volitelů bylo celkem necelých pět tisíc.


Od poloviny 90. let se nestalo, že by indický prezident zásadním způsobem zasahoval do dění ve vládě.Zdeněk Štipl

Premiér Módí má podle Štipla nezpochybnitelnou moc, od roku 2014 vládne v Indii opět jedna strana. „Od 90. let do období před třemi roky probíhalo období koalic. Pro představu – indická koalice může mít třeba až 20 stran, na čemkoliv se dohodnout je pak velice obtížné. To rokem 2014 skončilo, protože Indická lidová strana dokázala dosáhnout takového výsledku, že byla schopna sestavit vládu sama,” vysvětluje odborník.

Neznámý prezident

Prezident má v Indii spíše ceremoniální funkcí. Funguje jako garant ústavy, která je v Indii platná od roku 1950. „Od poloviny 90. let se skutečně nestalo, že by indický prezident zásadním způsobem zasahoval do dění ve vládě. On opravdu pouze potvrzuje to, co mu předloží premiér,” říká Štipl.

V britských médiích bylo možné číst, že jsou Indové nejspíš překvapeni tím, kdo se stává jejich prezidentem. Drtivá většina národa Kóvinda totiž vůbec nezná. „Přiznám se, že já jsem o něm taky nikdy předtím neslyšel,” říká indolog.

Zdeněk Štipl

Nedotknutelní u kormidla

Nový indický prezident je z kasty nedotknutelných. To je podle Štipla velmi významná okolnost. „Nejde přímo o kastu, nedotknutelní jsou bezkastovní, stojí mimo kastovní systém. Přesné by bylo v češtině říkat nedotýkatelný, což je ten, kterého se nesmíme dotknout, protože nás to poskvrní. Nedotknutelný je ten, kterého se nesmíme dotknout, protože stojí tak vysoko,” vysvětluje.

Módí tím podle odborníka ukazuje, že by do mainstreamu rád zapojil i nejnižší segmenty indické společnosti. Vládnoucí straně je často vytýkáno, že zastává práva především Bráhmanů, tedy nejvyšších vrstev.

Rodina základem společnosti

Co pro současného Inda znamená, narodit se do konkrétní kasty? „Záleží na tom, jestli jeho rodina žije na vesnici, ve městě, jestli se stýká s progresivními kruhy. V takovém případě kasta nemusí hrát tak velkou roli. Pro tradiční společnost je tohle stále nepřekročitelná věc. Sňatky se uzavírají v rámci jedné kasty, na vesnicích se Ind věnuje povolání, které je tradiční pro jeho kastu,” odpovídá Štipl.


V Indii se dva lidé neberou pouze jako muž a žena, ale berou se celé jejich rodiny.Zdeněk Štipl

„Evropanovi se to může zdát nepochopitelné, protože naše pojetí společnosti je založené na jedinci. V Indii, a ostatně v celé řadě dalších asijských zemí, to tak není. Základem společnosti je tam totiž rodina, a to poměrně široká,” podotýká host.

Drtivá většina sňatků je v Indii domluvená rodinou. „Opět to souvisí s tím, že základem společnosti je rodina. Dva lidé se neberou pouze jako muž a žena, ale berou se celé jejich rodiny. Ostatně i mladí a poměrně vzdělaní Indové tvrdí, že dají na názor svých starších a zkušenějších rodičů, kteří pro ně nechtějí nic špatného,” říká Zdeněk Štipl.

Jsou mladí lidé v Indii ochotní dodržovat tradice svých předků? Co znamená pojem „úniková kinematografie”? Jak ekonomický růst proměňuje Indii? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autor: bum
Spustit audio