Padělky obrazů za desítky milionů? Policie obvinila znalce, zkoumali i Fillovo plátno pro Bohdalovou

21. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravští kriminalisté nedávno obvinili tři soudní znalce za nepravdivé posudky k obrazům za miliony. Český rozhlas zjistil, že si padělky s těmito posudky koupila třeba herečka Jiřina Bohdalová, ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák nebo režisér Ivan Zachariáš. Všichni v kauze figurují jako poškození.

Herečka Jiřina Bohdalová si koupila obraz známého malíře Emila Filly, zaplatila za něj téměř za dva miliony korun. Neměla ovšem tušení, že je to padělek, dokud ji na to neupozornila policie.

„Jednalo se o nabídky obrazů, které byly doloženy vždy znaleckými posudky. Je to předmětem šetření, my vycházíme z toho, že ty posudky byly falešné,“ říká advokát Jiřiny Bohdalové Michal Morawski. Herečka se podle něj bude bránit.

K Fillově obrazu dělali posudky mimo jiné soudní znalci Vlastimil Tětiva a Petr Beránek. Teď je i kvůli tomu podle zjištění Radiožurnálu stíhá policie.

„V současné době je vedeno trestní stíhání proti třem soudním znalcům pro vydávání nepravdivých znaleckých posudků,“ uvedl ostravský státní zástupce Michal Togner. Ke konkrétním jménům se nechtěl vyjadřovat.

Znalec Vlastimil Tětiva považuje svoje stíhání za nesmyslné, proto proti obvinění podal stížnost. „Nechci to rozvádět, je to ale prapodivný případ zapadající do současné společnosti,“ podotkl, aniž svou poznámku dál rozvedl.

Jiřina Bohdalová

Další dva stíhaní znalci - Petr Beránek ani Jiří Vykoukal - se o případu obrazů, které končily ve sbírkách známých lidí -, nechtěli vůbec bavit. „Nebudu se vyjadřovat, nezlobte se,“ odmítl žádost o rozhovor Vykoukal, který napsal posudek mimo jiné k obrazu malíře Josefa Čapka. Dílo, o kterém je policie přesvědčena, že je to falzum, si koupil šéf rádia Impuls Jiří Hrabák. Prostředníka při obchodu za jeden a půl milionu korun sehrála jedna z galerií.

Policie znalcům klade za vinu, že psali nepravdivé posudky pro obchodníka s obrazy Jaroslava Fröhlicha. Ten je kvůli obchodu s padělky v jiné větvi případu dokonce už obžalován. Kriminalisté vyčíslili, že Jaroslav Fröhlich a jeho žena Eva údajně prodali nebo se chystali prodat padělky uměleckých děl nejméně za 125 milionů korun.

„Fröhlich osobně překládal obrazy znalcům Mgr. Tětivovi, Mgr. Beránkovi, Phdr. Vykoukalovi a těmto vyplácel odměny za vypracování nepravdivých znaleckých posudků,“ píše se v obžalobě na Fröhlicha a jeho manželku.

Jejich advokát Tomáš Kaiser ale odmítá, že by jeho klienti dělali něco nezákonného. Jaroslav Fröhlich se prý spoléhal na znalecké posudky, protože „sám neměl žádné vzdělání v oblasti umění.“ Předtím, než začal obchodovat s uměním, totiž řídil atrakce v lunaparku.

Soud má případ Fröhlicha řešit v následujících měsících. V kauze obrazů teď bude tlak hlavně na znalce, kterého najala policie, aby posoudil díla, které Fröhlich se svou ženou prodávali. Kaiser už teď namítá, že je vůbec otázka, zda jeho klient prodával padělky.

„V jednom případě policie požádala Národní galerii o přezkum obrazu, který její znalec označil za diletantský padělek. Galerie provedla všechny rozbory a dospěla k tomu, že se jedná zcela jistě o pravé dílo,“ říká Kaiser.

PADĚLATEL UTEKL NA KANÁRSKÉ OSTROVY

Policie tomu nicméně neuvěřila. Detektivové jsou přesvědčeni, že díla pro Fröhlicha maloval od 90. let do roku 2006 malíř a restaurátor Alexandr Hanel. Ten ale pak utekl na Kanárské ostrovy, a tak padělky Fröhlich získával podle obžaloby od jiných padělatelů, po nich ale police stále pátrá. Hanel při policejním výslechu nejdříve popřel, že by jakýkoliv obraz padělal, pak ale řekl, že „Jaroslav (Fröhlich - pozn. red.) na něj velmi naléhal, aby to udělal, a když to neudělal, hodně ho bil". Fröhlichových se prý bál, utekl před nimi na Gran Canarii, když vyslechl jejich rozhovor, že „jej chtějí zlikvidovat". Fröhlichův advokát to považuje za nesmysl. „Není jediný důkaz, že by pan Hanel něco namaloval. On tomu spíše rozuměl, ale nebyl schopný to namalovat. Pan Hanel řekl, že ho můj klient bil flaškou přes zadek, podle mě to není věrohodný svědek, tato část výpovědi pana Hanela nemusí být správná,“ reagoval na výslech Hanela advokát Kaiser.

autoři: mch , jk
Spustit audio