Čína zakázala Medvídka Pú. Internetoví vtipálci ho totiž připodobňovali k prezidentovi

23. červenec 2017

Jediný Číňan žijící v Číně, který kdy získal Nobelovu cenu, byl disident a spisovatel Liou Siao-po, který mohl šířit svou Chartu 08 po internetu. Říkal mu „boží dar čínskému lidu“, protože mu umožňoval obcházet cenzuru.

Mezinárodně uznávaný mučedník za demokracii Liou minulý čtvrtek zemřel a tou dobou už musel být značně sklíčený z toho, jak čínský internet následkem neustálých omezování komunistickou stranou dopadl, píše australský deník Sydney Morning Herald.

Navzdory předpovědím západních technických expertů se čínskému režimu pozoruhodně daří internet cenzurovat. Pustí veřejnost jen tam, kam Peking chce, a eliminuje disent. Čínští cenzoři teď zakázali i Medvídka Pú – odstraňují z internetu jeho jméno i obrázky, protože medvídek je najednou příliš citlivé politické téma. Proč?

O prezidentovi se nemluví

Žádné oficiální vysvětlení sice nepadlo, ale pozorovatelé soudí, že Medvídek Pú se komunistům znelíbil kvůli přirovnávání prezidenta Si Ťin-pchinga ke statnému medvědovi. Přitom nikdy nešlo o nic urážlivého. Prezident si toto přirovnání vysloužil svým kulatým bříškem a dobromyslnou tváří. Jenže cenzura politické debaty je dnes tak důkladná, že úřady nejen potlačují disent a kritiku, ale i nevinné narážky a symboly.

Deník cituje čínského mediálního experta pekingské Univerzity zahraničních studií Čchiao Mua, podle kterého nebyly donedávna povoleny jen dvě věci – politické shromažďování a politické akce. Letos k nim však přibyla třetí – mluvit o prezidentovi. Zakázané jsou i narážky v kreslených vtipech. Možná to působí směšně, ale pro čínské komunisty je to smrtelně vážná věc.

Není nic důležitějšího než „udržet stabilitu“, to jest mocenský monopol komunistické strany. Hlavním důvodem, proč je komunistická Čína nejdéle trvajícím autoritářským režimem na světě, je, že k němu neexistuje žádná alternativa. Nikdy nevznikla žádná celonárodní organizace, která by se zapojila do politiky. Proto režim tak brutálně potlačil duchovní hnutí Fa-lun-kung – ne proto, že by bylo politické, ale protože mělo celonárodně organizovanou strukturu.

cvičení Fa-lun-kung

Všichni, kdo s tímto hnutím ještě sympatizují a snaží se mezi sebou komunikovat přes internet, jsou terčem „stále přísnějšího elektronického dohledu“, upozorňuje politoložka Sarah Cooková z amerického institutu Freedom House.

Úřady stoupence hnutí vyhledávají pomocí geolokační technologie a pak je zatknou. Internet se tak změnil z organizačního nástroje v nástroj útlaku. Čínský režim dnes tvrdí, že „skončila éra síly Západu a slabosti Číny“, připomíná Sydney Morning Herald a dodává, že Čínu teď zřejmě posílí i zákaz Medvídka Pú.

autor: gzb
Spustit audio