V Polsku oba dělají totéž, ale Evropská komise straní proevropské opozici, tvrdí novinář

25. červenec 2017

Polský prezident Andrzej Duda se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu a o soudní radě, které navzdory kritice opozice i Evropské komise prosadila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Komise už minulý týden vyzvala Polsko k zastavení reforem soudnictví, které ohrožují jeho nezávislost. Od loňských zásahů do ústavního soudu vede Komise s Varšavou dialog o stavu práva v zemi. Jde o předstupeň ke spuštění procesu zbavení hlasovacích práv na unijních jednáních.

Je namístě mluvit o ohrožení právního státu a nezávislé justice v Polsku? „Myslím, že je to předčasné. Nezávislost tam zůstává větší než u nás. Tady soudce navrhuje ministr spravedlnosti, schvaluje je vláda a jmenuje prezident,“ oponuje spolupracovník časopisu Reflex Viliam Buchert.


V roce 2009 tehdejší premiér Donald Tusk z Občanské platformy zrušil rozhlasové a televizní poplatky. Opoziční PiS tehdy upozorňovalo, že se média stanou závislá na vládě, ale z Komise se tehdy nikdo neozval.Viliam Buchert

Za problematickou považuje reorganizaci polského nejvyššího soudu, někteří jeho soudci by totiž měli skončit ještě před dokončením mandátu stanoveného ústavou. Podle Bucherta to ale není tak dramatické, jak tvrdí Komise.

V Polsku spolu dlouhodobě vedou spor dvě hlavní politické strany. „Obě v mnoha ohledech navrhují to samé, ale Komise na to nereaguje stejně, protože opoziční Občanská platforma je k Evropské unii vstřícnější,“ myslí si novinář a poukazuje na dění kolem schvalování nového mediálního zákona v roce 2009, který měl veřejnoprávní média podřídit vládě.

Komise postupuje správně

„Evropská komise je kolektivní orgán s komisaři ze všech členských zemí a snaží se o co nejobjektivnější přístup. Je možné, že se k určitým zemím přistupuje jinak – například ke starým členům nebo vůči větším zemím jinak než k menším. Ale proces proti Polsku nezačal z rozmaru jednoho komisaře,“ nesouhlasí politolog Jiří Pehe.


Veto prezidenta Dudy není vůbec náhodné. Ve středu by jinak Komise spustila článek 7 o odejmutí hlasovacích práv a podle jiných článků by se Polsku mohly zarazit i evropské dotace.Jiří Pehe

K zahájení procesu jsou nutné posudky celé řady institucí Evropské unie, Rady Evropy a dalších. „Evropská komise na základě toho dospěla k tomu, že je v Polsku ohrožen právní stát a rozhodla se jednat,“ myslí si ředitel New York University Prague.

„Na co by ještě měla čekat? Zákon počítal s tím, že by všichni soudci nejvyššího soudu skončili a ministr spravedlnosti by pak jmenoval nové podle svého uvážení. Postup Komise je naprosto v pořádku a je to dobrý precedent do budoucna,“ uzavírá Pehe.

Spustit audio