Čína hájí své postupy při vracení severokorejských uprchlíků

25. červenec 2017

Zpřísnění postupu Číny vůči severokorejským uprchlíkům komentují hlavně asijská média. Například indický anglicky psaný deník Indian Express poukazuje na to, že kvůli přísné ostraze demilitarizované zóny, která rozděluje Korejský poloostrov, musí Téměř všichni severokorejští uprchlíci musí do Jižní Koreje jít přes Čínu a pak ještě další zemi. Poté, co rostoucí počet zadržení a vyhoštění severokorejských uprchlíků v Číně kritizoval vysoce postavený představitel OSN, Čína svá repatriační opatření hájila. Tomás Ojea Quintana, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Severní Koreji, uvedl, že v uplynulých měsících sdílel své obavy s čínskými představiteli.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na jeho výroky podle listu Indian Express reagoval slovy, že ti, kdo vstupují do Číny bez povolení, nejsou uprchlíci a že by se s nimi mělo zacházet podle mezinárodního práva a humanitárních potřeb.

Porušení úmluv

Quintana v pátek uvedl, že považuje za alarmující náhlý a výrazný nárůst počtu případů zatýkání a nucených repatriací Severokorejců. Připomněl Číně, že severokorejští občané by měli mít při tranzitu přes čínské území zvláštní ochranu podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951 a dalších dohod OSN.

Indian Express s odvoláním na organizaci Human Rights Watch píše, že severokorejským utečencům po vynuceném návratu do vlasti hrozí pronásledování, zatýkání, mučení, že mizí beze stopy nebo mohou být popraveni. Quintana poukazuje na to, že zvláště ženy jsou citlivé na násilné způsoby kontroly, kterým čelí po návratu, při nich se musí svlékat donaha a podrobit prohlídce tělních dutin. V detenčních centrech poblíž hranic s Čínou čelí podle OSN navrátilci také slovním urážkám a sexuálnímu násilí.

Čína zadržela i novorozence

Human Rights Watch, s odvoláním na zprávy aktivistů a rodin zadržených uvádí, že za uplynulý rok bylo v Číně zadrženo nejméně 51 Severokorejců, mezi nimiž byl i novorozenec, čtyři dětí a tři starší ženy křehkého zdraví. Podle téhož zdroje se už nejméně 13 z nich muselo vrátit do Severní Koreje.

Jihokorejské úřady sdělily, že kvůli zpřísnění severokorejských kontrol na hranici s Čínou v prvním pololetí letošního roku výrazně klesl počet uprchlíků, kteří přišli do Jižní Koreje. Podle zpráv jihokorejského Ministerstva pro sjednocení se od ledna do června dostalo do Jižní Koreje 593 Severokorejců, tedy skoro o 21 procent méně, než ve stejném období loňského roku, uzavírá svůj článek Indian Express.

autor: mam
Spustit audio