Nejnebezpečnější ekologické zátěže? Patří k nim i sklad odpadů v Dubé, kraj ho chce odstranit

25. červenec 2017

Olej s karcinogenními látkami zůstal po zaniklé firmě v Dubé na Českolipsku. Zlikvidovat ho mají do konce příštího roku.

Jednou z nejnebezpečnějších dosud neodstraněných ekologických zátěží na území Libereckého kraje je sklad odpadů v Dubé na Českolipsku. Po zaniklé firmě na místě zůstalo množství sudů a vyřazených elektrozařízení, které obsahují olej s karcinogenními látkami.

„Objekt je řadu let nevyužívaný, uzavřený a nepřístupný, i proto jsme neměli povědomí, co v něm je,“ říká ekoložka Městského úřadu Dubá Zuzana Martínková. Podle ní město do soukromých objektů nemá přístup. „Jsou tam odpady z polychromovaných bifenylů, což jsou karcinogenní látky,“ vysvětluje Martínková.

Na situaci upozornil vlastník objektu, který se o tuto stavbu začal zajímat po delší době, kdy nájemce ukončil činnost a odpady po něm zůstaly. „Je tam velké množství sudů a vyřazených elektrozařízení, které obsahují olej s polychromovanými bifenyly,“ tvrdí radní pro životní prostředí Libereckého kraje Jiří Löffelmann (SLK).

Liberecký kraj chce nebezpečné odpady odstranit do konce příštího roku. Platit za to nic nebude.

Objekt je řadu let nevyužívaný
Spustit audio