Tým, který identifikuje oběti hromadných neštěstí, do akce zatím nevyrazil. Naštěstí

27. červenec 2017

Pád letadla, havárie autobusu, vlaku nebo teroristický čin. Po každém hromadném neštěstí je mimo jiné potřeba co nejrychleji zjistit identitu obětí. Pro takové účely má Policie České republiky vycvičenou skupinu specialistů – označuje ho jako DVI tým. „S výstavbou českého týmu nám pomáhala švýcarská federální policie,” říká jeho vedoucí Petr Bendl v rozhovoru s Janem Pokorným.

Genetika, daktyloskopie a forenzní stomatologie – tři disciplíny, bez kterých by se tým Petra Bendla při své práci neobešel. „Máme přístup do policejních, genetických i daktyloskopických databází. Podobně postupují v celém světě, jde o standard Interpolu,” říká.

Český DVI tým je složený z mnoha menších složek. „Jedna skupina vyráží na místo neštěští, kde provádí základní úkony identifikace. Mezitím probíhá sběr ante mortem dat, která zjišťujeme o životě potenciálních obětí,” popisuje Petr Bendl.

Jeho tým má automaticky vyrazit do akce, když je na místě neštěstí deset a více obětí. A české specialisty si kdykoliv mohou vyžádat i na zahraniční akce.

„Je to možné,” neskrývá Petr Bendl. „I v zahraničí mohou zemřít naši občané, případně býváme vyžádáni jako pomoc při identifikaci u velkých neštěstí. Podobně to bylo nedávno na Ukrajině při sestřelení malajsijského letadla, kdy nizozemský tým svolával kolegy z okolních států.”

Tým má vlastního psychologa

Český DVI tým se zatím do žádné ostré akce nedostal. A vzhledem k povaze jeho práce by se dalo říct naštěstí. Nejblíže skutečnému nasazení tak byl před pár lety, když se na Vysočině zhroutil most a zahynuli při tom čtyři dělníci.


Samozřejmě nemůžeme odhadnout, jak by člověk reagoval třeba v situaci, kdy během nehody autobusu ve Švýcarsku zemřelo 26 lidí, z toho 22 dětí. Pro tyto účely ale máme vlastního psychologa, při výcviku zatím nikdo neodpadl.PETR BENDL

Přesto Petr Bendl a jeho lidé nezahálejí. Kromě toho, že se každý z nich věnuje své běžné práci, jsou v neustálé pohotovosti. Absolvovali už mnoho cvičení, mimo jiné na pitevnách, úzce spolupracují s pražskými nemocnicemi.

„Samozřejmě nemůžeme odhadnout, jak by člověk reagoval třeba v situaci, kdy během nehody autobusu ve Švýcarsku zemřelo 26 lidí, z toho 22 dětí. Pro tyto účely ale máme vlastního psychologa, při výcviku zatím nikdo neodpadl,” říká Petr Bendl.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte ve videu v tomto článku.

autor: als
Spustit audio