Sobotkova vláda promarnila čas. Důchodová komise nemá výsledky, říká její člen Vostatek

28. červenec 2017

Důchody, jak je známe, skončí, protože nebude, kde na ně vzít. Anebo chcete raději slyšet, že důchodový systém je dlouhodobě udržitelný, není třeba ho reformovat, stačí drobné úpravy? Takto rozporuplné teze zazněly v rozmezí několika týdnů od různých členů téže vlády. Vlády Bohuslava Sobotky. Tu druhou, optimistickou vizi budoucích důchodů, představil premiérův poradce Vladimír Špidla. Tu první, mnohem pochmurnější, vyslovil ministr financí Ivan Pilný. Kdo má pravdu?

„Je paradox, že se rozpoutala diskuze, která se točí kolem závěrečných poznámek studie, které se snaží zareagovat na momentální dění v České republice – na to, že se u nás zrušil tzv. druhý pilíř a že se udělaly některé další drobné změny. Ta studie je plná faktických poznatků, a ty nikdo nediskutovat,“ říká Jaroslav Vostatek, člen vládní důchodové komise a profesor na Vysoké škole finanční a správní, který studii recenzoval.

Studie se snaží o výklad a kritický náhled na to, jak dopadly důchodové reformy v různých zemích, od Chile až po Pobaltí. Politici by v ní měli podle Vostatka najít shrnutí faktů, závěry a pokus o aplikaci na české prostředí.

Důchodový účet neexistuje

Je nějaký společný jmenovatel, co země dělaly v případě důchodových reforem špatně? „Studie kritizuje, a nic jiného jí nezbývá, že to dělaly tak, že se udělá privatizace, ta pomůže lidem a měla pomoci i ekonomice, protože se nashromáždí velké kapitály, ty se budou investovat a ekonomika se rozjede. Takhle to bylo koncipováno světovou bankou, když analyzovala první zkušenosti Chile a vydala publikaci v roce 1994,“ odpovídá Vostatek.

Schodek důchodového účtu se aktuálně díky hospodářské konjunktuře snížil, v roce 2016 byl „jen“ 16 miliard v mínusu. Podle Jaroslava Vostatka toto číslo ale nic neříká. „Žádný důchodový účet neexistuje, to si vymysleli politici a novináři, a samozřejmě ti, kterým se to hodí do krámu. To jsou z ekonomického hlediska nesmysly, ti lidé nevědí, co to je důchodové pojištění. A to neříkám jen já, na to máme nález Ústavního soudu.“

Penzijní reforma pro Babiše

Profesor Vostatek sepsal penzijní reformu pro Andreje Babiše, ale sám by rád věděl, jak to s ní dopadlo. Letos vydal další materiál, tentokrát pro ČSSD a KDU-ČSL. Kdyby za ním někdo přišel a požádal ho o radu, jak správně dělat reformu důchodového systému, co by mu odpověděl?

„Existuje několik modelů, dejme tomu čtyři, a politici si musejí vybrat. Není tu jedna správná odpověď,“ říká. Politici si ale vybrat nechtějí, v čemž jim profesor Vostatek částečně rozumí, protože se jedná o složitou problematiku.

Dodává, že pravicové strany mají pravdu v kritice Sobotkovy vlády, že se promarnil čas a nepřišla s žádnou konstruktivní reformou penzí. „Udělala se důchodová komise, a ta žádné výsledky v tomto ohledu nemá. Vytvořilo se velké těleso, velká komise, ta má ještě subkomise, ale už z obecné teorie se ví, že to takhle nefunguje,“ kritizuje Vostatek, který je sám jejím členem.

autoři: bum , jpr
Spustit audio