Školy jako každý rok využívají letní prázdniny k opravám. Řemeslníci nestíhají všem vyhovět

29. červenec 2017

Děti ve školních třídách a na chodbách nahradili o prázdninách řemeslníci. Zedníci, malíři nebo třeba podlaháři přijímají totiž zakázky od škol, které přes léto provádějí drobné i rozsáhlejší opravy. Do rekonstrukce se v Olomouci pustila i základní škola na Mozartově ulici.

„V letošním roce opravujeme sociální zařízení, budeme mít nová umyvadla a toalety,“ říká o historické budově na Mozartově ulici ředitel školy Zbyněk Kundrum. O prázdninách rozhodně nezůstala prázdná. Místo žáků se po škole pohybují řemeslníci všeho druhu.

Třeba podlahář Jan Matějček, který právě dokončuje dřevěné parkety v jedné ze tříd. „Je potřeba to obrousit, zatmelit, dát nové dřevěné lišty, aby se tady děti cítily dobře. Dřevěné podlahy a umělé materiály, to je hodně velký rozdíl,“ říká.

Přes léto mají řemeslníci ve školách práce nad hlavu

Za léto tady Jan Matějček stihne udělat nové podlahy v několika třídách. Jak sám říká, zakázek ze škol má přes léto hodně. Aby ale vyhověl všem zájemcům, musely by být prázdniny mnohem delší. „Kdyby měl den 48 hodin a týden 20 dní, tak bychom mohli dělat v kuse,“ usmívá se.

S tím souhlasí i David Milata. Jeho firma má přes léto ve škole na starosti zednické práce. „Od 1. července jsme tady. I přes svátky. Ten trh je tak přesycený prací, že nestíháme. Absolutně nestíháme," podotýká Milata.

Každoroční prázdninové opravy ve školách nebývají levnou záležitostí. Tady na Mozartově si letos vyžádají stovky tisíc korun. „Letošní opravy jsou ty, kterým říkáme drobné. To je ale fikce, protože se blíží částce jednoho milionu korun, což mi teda jako drobná částka nepřijde,“ dodává ředitel Zbyněk Kundrum.

Během srpna řemeslníky postupně vystřídají uklízečky, které budovu připraví na první školní den. Ten letos připadá na 4. září.

Spustit audio