Čeká nás půl roku výrobního pekla, uvítal miliardář Elon Musk prvních 30 elektromobilů Tesla Model 3

29. červenec 2017

Možná, že právě začala velká elektromobilová revoluce. Muskova automobilka Tesla doposud vyráběla jen luxusní drahé vozy za miliony korun. Model 3 je ale menší a s cenou pod osm set tisíc korun i masově dostupný.

Na nejnovější model má Tesla už přes půl milionu rezervací. Základní verze Standard stojí 35 tisíc dolarů (v přepočtu 780 tisíc korun), ujede na jedno nabití 350 kilometrů a dosáhne maximální rychlosti 210 km/h. O devět tisíc dolarů dražší Long Range nabídne dojezd 500 kilometrů a rychlost až 225 km/h.

Logo

Díky federální daňové slevě může být nový vůz pro Američany ještě o sedm a půl tisíce dolarů levnější, takže by je přišel v přepočtu na 611 tisíc korun.

Prvních třicet aut si koupili zákazníci z řad zaměstnanců Tesly, u kterých se dá očekávat vysoká tolerance k drobným chybám, které bude ještě nutné vychytat. Další rezervované vozy se totiž ke kupujícím nedostanou dřív než koncem roku 2018.

„Čeká nás nejméně šest měsíců výrobního pekla. Vítejte,“ povzbudil Musk s úsměvem své zaměstnance v publiku předávací show v sobotu brzy ráno středoevropského času. Půl milionu nových vozů, které chce Tesla vyrobit příští rok, představuje bezmála šestinásobek produkce předchozího roku.

Ani konkurence nespí. Velké automobilky se snaží dohnat úspěch malé Tesly, jejíž tržní kapitalizace je vyšší, než u všech u všech ostatních amerických výrobců aut – přes 56 miliard dolarů. Zlepšují se i podmínky pro provoz elektromobilů. Tento týden oznámila Austrálie, že bude stavět největší „elektrodálnici“ na světě – pruh tisíců dobíjecích stanic od severu na jih kontinentu.

„Podobný projekt schválila Evropská komise pro střední Evropu, tedy Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Myslím, že elektromobilní revoluce skutečně začíná a že budoucnost patří elektrickým autům,“ říká Jan Horčík, šéfredaktor magazínu Hybrid.cz.

Čeští zákazníci si na webu tesla.com mohou Model 3 rezervovat za rovných tisíc dolarů, ale svůj vůz neuvidí dřív než v roce 2019. Podle diskuse na facebookovém profilu teslafan.cz lze už v té době očekávat servis vozů Tesla i v Česku a na Slovensku.

autor: rom | zdroj: ČTK
Spustit audio