Nelegální technoparty na Nymbursku se účastní tisíce lidí. Policie nezasahuje

29. červenec 2017

U Osečku na Nymbursku se už druhý den koná nelegální technoparty. Policisté účastníkům akce oznámili, ať akci ukončí. Ti podle policejní mluvčí ale výzvy neuposlechli. Policisté proti tanečníkům nezasáhli. Zatarasili ale příjezdové cesty, hlásí z místa reportérka Českého rozhlasu.

Čtyři až pět tisíc lidí přijelo podle odhadů policie na nelegální technoparty u Osečku u Poděbrad. Na místě jsou i zvláštní jednotky. Policisté uzavřeli všechny přístupové cesty, akci se jim ale zatím nepodařilo ukončit.

Majitelé louky o party nejspíš neví

Účastníci zabrali louku o rozloze víc než osm hektarů, ze které se stále ozývá hlasitá hudba. Majitelé louky o technoparty podle statrosty Osečku Armina Delonga nejspíš neví. „Majitelé o tom ani nevědí, že na jejich loukách, to je spousta - dvacet, patnáct majitelů, je technoparty, a mají to pronajaté u JZD Agro Sokoleč,“ řekl starosta pro Radiožurnál.

„A JZD Agro Sokoleč o víkendu nepracuje, ti přijdou až v pondělí do kanceláře. A potom agronomka přijede a podívá se na tu louku, že je zničená a že nebudou mít z té louky letos trávu,“ doplnil Delong.

Situaci u Osečku poblíž dálnice D11 monitorují od pátečního večera desítky policistů včetně zvláštních jednotek. V poledne podle tamní policejní mluvčí Michaely Richterové účastníky vyzvala k ukončení akce.

„Policie v rámci opatření provedla první zákonnou výzvu všem, aby ukončili akci, vypnuli hudbu a vyklidili prostor s tím, že tedy neuposlechli. Policie proto bude připravovat další opatření,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Richterová.

Policisté zatarasili příjezdové cesty

A jak to v okolí technoparty vypadá? „Louka, na které technoparty je, je poměrně dobře ukrytá, a to v lese. Takže na ni není vidět. Je ale stále slyšet hudba, takže to vypadá, že akce stále ještě neskončila,“ popsala Radiožurnálu reportérka Českého rozhlasu Sabina Vosecká.

Na technoparty v areálu o rozloze několika hektarů se v tuto chvíli podle Vosecké nejde dostat. „Na místo, kde se akce odehrává, je celkem šest příjezdových cest. Ty jsou v tuto chvíli všechny policií uzavřené a nikdo se blíž nedostane,“ pokračovala.

Reportérka mluvila také s některými účastníky akce, kteří z louky u Osečku odcházeli. „Říkali, že zpátky se vracet nehodlají a že se vracejí domů. Kolik jich v tuto chvíli na technoparty je, nevíme. Podle odhadů policie jde ale o několik tisíc lidí,“ doplnila Vosecká.

Oblast policie uzavřela už od hlavní silnice vedoucí od dálnice D11 směrem na Kolín. Policie od této silnice směrem k louce, na které se technoparty koná, nikoho nepouští. Účastníky, kteří se místo rozhodli opustit, nechává projet a projít bez problémů.

Policie podle mluvčí účastníky technoparty ještě několikrát vyzve k ukončení akce. Tvrdší zásah zatím neplánuje. Akce nejspíš potrvá minimálně do neděle, protože na místě je mnoho lidí pod vlivem alkoholu a drog, kteří nemohou z místa odjet, řekla Richterová.

autoři: von , vos , kno , red | zdroj: ČTK
Spustit audio