Blíží se konec kuchařek. Program se učí sestavit recept jídla podle fotky

31. červenec 2017

Umělá inteligence má v malíčku už i vaření. Vědci z Massachusettského technologického institutu totiž vyvinuli program, který si spojí jídlo s receptem a poradí vám, jak ho uvařit. Základem metody je takzvaná neuronová síť, do které vědci nahráli milion obrázků jídla včetně receptů. V budoucnu by taková aplikace mohla pomoci třeba lidem se speciální dietou, kterým vypočítá i nutriční hodnoty.

„Neuronová síť nepřemýšlí úplně jako my, ačkoli je hodně podobná tomu, jak funguje lidský mozek – snaží se hledat nějaké kontury, barvy nebo kusy, které jí pomůžou identifikovat třeba svíčkovou napříč různými obrázky,“ vysvětluje Vojtěch Roček z technologického start-upu Storio.


Do budoucna chtějí vědci program vylepšit tak, že pozná nejen z čeho se jídlo skládá, ale také to, jestli jsou ingredience smažené, pečené nebo dušené.

Vyvíjený program se jmenuje Pic2Recipe a výzkumníci při jeho vytváření bojovali s absencí velké databáze jídel a receptů. Švýcarští vědci se o ni sice před několika lety pokoušeli, ale podařilo se jim sesbírat jen asi na sto druhů jídel. Taková Univerzita v Hong Kongu zase má databázi až pětašedesát tisíc jídel, ale problém je, že jde hlavně o lokální asijskou kuchyni. Američtí vědci proto museli vytvořit vlastní. Recepty a obrázky přitom sbírali z kuchařských webů.

Přesnost programu zatím není moc vysoká. Úspěšnost správného rozpoznání jídla se pohybuje kolem pětašedesáti procent. Limitem je přitom právě to, jakým způsobem technologie neuronových sítí funguje. „Neuronová síť, která dokáže rozpoznat leoparda, si o ženě v leopardních šatech bude myslet, že to je to leopard, protože se nesoustředí na to, jestli má čtyři nohy, ale na ten vzorek,“ říká o nedostatcích neuronové sítě Vojtěch Roček.

Celý systém, byť ještě ne zcela dokonalý, funguje tak, že uživatel vyfotí jídlo a obratem dostane recept. Zatím byla zveřejněna testovací verze na webu, kam lidé můžou nahrávat fotky jídel a zkoušet, jestli je program pozná. Pokud ano, dostanou recept a mohou se pustit do vaření.

autor: ono
Spustit audio