Americké sankce vůči Rusku ukazují, že se střední Evropa nemusí bát Putina, míní europoslanec

3. srpen 2017

Rusko bude muset podle prezidenta Vladimira Putina opustit 755 amerických diplomatů. Jde o reakci na další zpřísnění protiruských sankcí, na které kývl americký prezident Donald Trump, když řekl, že podepíše návrh vzešlý z Kongresu. Vzhledem k obvyklé velikosti zastupitelských úřadů jde o překvapivě vysoké číslo. „Považuji to za logické a správné,” říká europoslanec Jiří Pospíšil.

Rusko rovněž uvedlo, že od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v ruské metropoli.


Američtí kongresmani, kteří absolutní většinou přijali tento zákon, jasně říkají, že Rusko musí být potrestáno za to, že se snažilo ovlivnit průběh voleb. To považuji za logické a správné. Jiří Pospíšil

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) jde především o vnitropolitickou situaci v USA. „Kongres chce donutit prezidenta Trumpa k tomu, aby udělal nějaký rázný krok. Na druhou stranu pořád ještě považuji kroky Ruska za v podstatě jemné diplomatické řešení, mohly by být daleko tvrdší,” říká.

„Koneckonců, poprvé vyhostily diplomaty a zakázaly používat rekreační objekty Spojené státy Rusku, a to už v prosinci. Na to prezident Putin nijak nereagoval. Jeho nynější reakce asi není překvapivá,” tvrdí europoslankyně.

Logické a správné

Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN) vidí situaci jinak. „V Americe došlo vyšetřování k závěru, že Rusko ovlivňovalo a chtělo ovlivnit tamní volby v roce 2016. Američtí kongresmani, kteří absolutní většinou přijali tento zákon, jasně říkají, že Rusko musí být potrestáno za to, že se snažilo ovlivnit průběh voleb. To považuji za logické a správné,” vysvětluje.

„Pokud se nějaká země vměšuje do politické situace jiné země, tak to nemůže zůstat bez odezvy. Je nutno na to reagovat. Tento zákon se primárně týkal Íránu a Severní Koreji, pak bylo v parlamentu doplněno z těchto důvodů Rusko,” podotýká europoslanec.

Nereagovat nijak


To, že s námi Američané sankce nekonzultovali, bych nepovažovala za nic zásadního. Nekonzultovali s námi koneckonců nikdy, když se jim to zrovna nehodilo. Kateřina Konečná

Na reakci Evropské unie, včetně Česka, se zatím čeká. „Musíme to sledovat, protože jde o dvě největší mocnosti, které ovlivňují ekonomické otázky, ale také bezpečnostní situaci na celém světě. Na druhou stranu bych to, že s námi Američané sankce nekonzultovali, nepovažovala za nic zásadního. Nekonzultovali s námi koneckonců nikdy, když se jim to zrovna nehodilo,” odpovídá Konečná.

Evropská unie by nyní podle europoslankyně neměla reagovat nijak, protože ještě nebylo dokončeno americké vyšetřování ruských vlivů na volby v roce 2016.

Podle Pospíšila není situace pro Českou republiku nevýhodná. „Pro nás je důležité, že se jasně potvrdilo, že se Putin nepřibližuje americkému prezidentovi, že nedochází ke spojení a k tomu, že by střední Evropa mohla být dána Rusům jako americký ústupek. Jsem velmi rád, že Kongres takto jasně reagoval,” říká k tomu europoslanec.

autor: bum
Spustit audio