Scény během protestů ve Venezuele připomínaly občanskou válku

31. červenec 2017

Během protestů, které doprovázely volby do nového Ústavodárného shromáždění ve Venezuele, přišlo o život nejméně 15 lidí. Scény v mnohých městech připomínaly občanskou válku. Informuje o tom rakouský deník Der Standard. V hlavním městě Caracasu zemřelo nejméně sedm národních gardistů během útoku, který s největší pravděpodobností uskutečnili odpůrci socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Starosta Caracasu Jorge Rodríguez považuje zprávy o mrtvých za smyšlené. „V souvislosti s volbami nejsou žádní mrtví,“ řekl Rodríguez.

Deník pokračuje, že opozice volby bojkotovala, protože Maduro je naplánoval tak, aby socialisté získali většinu. Zároveň panují obavy, že Ústavodárné shromáždění, které se má sejít nejpozději ve středu, převezme roli parlamentu, v němž má opozice většinu. To by de facto znamenalo zahájení diktatury bez použití násilí, píše Der Standard.

Spojené státy považují volby za podvod

Podle údajů Národní volební komise se kontroverzních voleb zúčastnilo přes osm milionů Venezuelanů, což odpovídá volební účasti 41,53 procent. Opozice však mluví o vyšších číslech. Podle některých zpráv ale byla účast voličů naopak nižší, informuje deník.

Mnohé státy průběh voleb odsoudily a prohlásily, že jejich výsledky neuznají. Patří mezi ně Chile, Brazílie, Peru a Kolumbie. Podle agentury Reuters také Spojené státy považují nedělní volby za podvod a zvažují vůči Caracasu nové sankce, mimo jiné takové, které by postihly venezuelský ropný sektor. Tolik rakouský deník Der Standard.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.