David Šťáhlavský: Putin směřuje k volbám jako láskyplný Mrazík. Změnit to může Konfrontace

2. srpen 2017

Taky jste si toho určitě všimli. Na konci Obamova období, hlavně tedy po ruské anexi Krymu, se začala do slovníku analytiků znovu plést studená válka. Na začátku Trumpova období se do analýz vkrádá už Konfrontace. A je to fakt. Rusko a USA měří nejen politické, ale i vojenské síly. A nejen v syrské válce.

Americké elity jen špatně skrývají snahu dát Trumpovi co proto. Proto Kongres zpřísnil sankce vůči Kremlu, navíc bez konzultací s Evropou. Američané uvažují i o zbrojních dodávkách do Ukrajiny. Padnou tedy v období nové Konfrontace poslední bariéry? Dost možná.


Ale Putin neoficiálně rozjel svou předvolení kampaň zatím v jiném gardu. Staví se do role láskyplného mocnáře, i když pochopitelně s prvky Mrazíka. Řeší tedy komunální problémy. David Šťáhlavský

Také politická jednota v Rusku se stále častěji omezuje na teritorium samotného Kremlu. Radikalizují se regiony. A to nejen v Čečensku, odkud Kadyrov hrozí světu jadernou infekcí; radikalizují se i společenské a zájmové skupiny.

Vlna puristického odporu proti filmu Matilda, neškodné milostné selance o caru Mikulášovi, Kreml zjevně zaskočila. I když prvotní šovinizmus zaseli jeho ideologové. I když se zpětným jojo efektem počítali.

To mimo jiné dokazuje, že se moc distancuje od některých fašizoidních skupinek, například motorkářský klan Noční vlci zůstal letos bez státních dotací.

Vyšší kalibr

Čelit zpětnému rázu vlastní ideologie ale znamená na domácím i zahraničním poli použít vždy vyšší kalibr, než protihráč.

Když tedy Američané zpřísní sankce proti jednotlivcům a vybraným organizacím, Rusové vypoví celou armádu amerických diplomatů. Jak ale „asymetricky“ odpoví Kreml, když NATO rozmístí bezpilotníky v Pobaltí? Tady neplatí aritmetika převahy desetitisícových jednotek na západních hranicích Ruska v porovnání s několika tisícovkami vícenárodních alianční praporů v Pobaltí a Polsku.

Logo

Logika konfrontace

Platí logika konfrontace, pohybující se v kategorii velkých gest a ikonických imperativů, jako v případě filmu Matilda. A tahle konfrontace bude tím vypjatější, čím více se bude blížit termín 18. března 2018, tedy prezidentské volby v Rusku.

Putin nemá ve složité struktuře moci, peněz a klanů, jinou alternativu. Ukrajinský rozvrat státu je jen chabým náznakem toho, co by následovalo. Protože do stejné řeky nevstoupíš dvakrát, zkušenost s rozpadem SSSR je nicotná.

Láskyplný Mrazík


Kreml ví, že efekt „Velké rány“, tedy Krymské anexe, už vyvanul. A soudě podle Putinovy péče o materiální blaho voličů na místě, o nové ráně neuvažuje. David Šťáhlavský

Ale Putin neoficiálně rozjel svou předvolení kampaň zatím v jiném gardu. Staví se do role láskyplného mocnáře, i když pochopitelně s prvky Mrazíka. Řeší tedy komunální problémy. Třeba školní lavice ve třídách, které si kdesi v gubernii museli zaplatit rodiče. A on, prezident, s tímhle šlendriánem zatočil.

Podobně jako se skládkou komunálního odpadu, symbolicky moskevského, která obtěžovala obyvatele Podmoskevské oblasti. Zavřeli ji na pokyn „první osoby země“, jak se ve vzácné genderové korektnosti přezdívá ruskému prezidentovi.

O tom, že teď není kam smetí vozit, se pochopitelně v ruských mediích nemluví. Podobně se „zatočí“ s dalšími problémy komunálního i veřejného života. Odkloní se do stanice Potěmkin. Hlavně, aby k volbám bylo vše vymalované.

Kreml ví, že efekt „Velké rány“, tedy Krymské anexe, už vyvanul. A soudě podle Putinovy péče o materiální blaho voličů na místě, o nové ráně neuvažuje. Změnit to ale může Konfrontace. Ta vnitřní i mezinárodní. A to jsem do konfrontačního vzorce nedosadil ještě čínskou a evropskou veličinu.

autor: dst
Spustit audio