Vědci z VUT se vydávají za úplným zatměním Slunce. Zkoumají nejbližší okolí hvězdy

Brněnští vědci se chystají na pozorování úplného zatmění Slunce. To bude letos pozorovatelné v Severní Americe.

Když před dvěma lety dovezli brněnští vědci ze zaledněných ostrovů Špicberky snímky úplného zatmění Slunce, netušili, že jejich obrázky otisknou přední vědecké časopisy na celém světě.

Letos se jejich fotka černé sluneční koule s bílým závojem objevila na stránce kosmické agentury NASA. Ta láká fanoušky zatmění do Severní Ameriky, kde bude za tři týdny pozorovatelné další úplné zatmění Slunce a chystají se tam lidé z celého světa.

Fotografie sluneční korony od Miloslava Druckmüllera a jeho týmu jsou zcela unikátní.

Brněnští vědci si proto vyhlédli klidnější místo v horách, kam ale musí stovky kilogramů těžkou techniku dopravit na koních.

Úplné zatmění Slunce bude pozorovatelné v poměrně dlouhém pásu táhnoucím se od západního po východní pobřeží Spojených států amerických. Brněnští matematici si vybrali několik míst blíž západnímu pobřeží, kde bývá menší oblačnost a pozorování slunečního kotouče je tak jednodušší. Podle vedoucího výpravy Miloslava Druckmüllera je důležité nejen nebe bez mraků, ale také sucho.

„Fyzická dostupnost těch míst umožnila udělat expedici, která ve svém rozsahu nemá vůbec obdoby. Na druhé straně co se týče kvality pozorovacích míst, tak je to dobré pozorovací místo, ale nikoliv špičkové. Třeba příští zatmění, které bude v poušti Atacama, by mělo být lepší. Nebo v minulosti pozorovací místo na Sahaře, tak tam byla nízká vlhkost a téměř stoprocentní šance, že bude jasno,“ konstatuje Druckmüller.

Fotografie sluneční korony od Miloslava Druckmüllera a jeho týmu jsou zcela unikátní.

Na několik míst tak brněnští vědci ve spolupráci s kolegy z Havaje rozmístí techniku za stovky milionů korun. Jejich cílem je nafotit průběh zatmění Slunce, ten potom pomocí počítačů složit do jednoho obrazu a ten použít ke zkoumání vlastností nejbližšího okolí Slunce.

To totiž není mimo období zatmění viditelné. Část špičkové a drahé techniky vyvezou vědci do hor Whiskey Mountains ve Wyomingu. Výzkumnice Jana Hoderová musela s kolegy vymyslet i zásobování elektřinou.

„K té montáži potřebujeme akutně zdroj energie, a tam nevedou elektrické dráty, takže se tam bude stoprocentně přepravovat i baterie do auta, akumulátor, a bude se solárně dobíjet,“ popisuje výzkumnice.

Nákres míst, ze kterých bude možné zatmění sledovat.

Do více než tří tisíc metrů nad mořem ale auta nevyjedou. Techniku a tři vědce tam vyvezou koně.

„Na těch koních samozřejmě nejsme zkušení, ale absolvovali jsme alespoň několik jízd. Já doufám, že půjdeme jako karavana, že vepředu to někdo povede. Agentura slibuje, že koně budou vstřícní a přátelští. Tak doufám, že s tím nebudeme mít zase takové problémy,“ říká Jana Hoderová.

Nafocením snímků práce brněnských vědců nekončí. Po návratu domů začne několikaměsíční práce plná matematických výpočtů a vyhodnocování získaných snímků. Miloslav Druckmüller doufá, že to stihnou do dalšího úplného zatmění Slunce, které bude pozorovatelné za dva roky v Chile.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio