USA chtějí kvůli Trumpově zdi na hranici s Mexikem obejít zákony o ochraně prostředí

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost oznámilo, že Spojené státy kvůli stavbě zdi a dalších bariér na hranicích s Mexikem nebudou respektovat některé environmentální zákony a regulace. Plán se prozatím týká části pohraničního území, píše na svém webu zpravodajská agentura Reuters Rozhodnutí bylo přijaté s cílem urychlit proces výstavby. Vztahuje se na úsek dvaceti čtyř kilometrů v okolí San Diega v Kalifornii. Právě tam chce ministerstvo pro vnitřní bezpečnost posílit už existující bariéry.

„V této oblasti, která patří mezi nejrušnější hraniční přechody v zemi, je stále vysoký počet lidí, kteří se chtějí dostat nelegálně z Mexika do Spojených států. Je tedy třeba okamžitě zlepšit současnou infrastrukturu a vybudovat dodatečné hraniční bariéry,“ píše agentura Reuters s odvoláním na vyjádření amerického vládního úřadu.

Čtyři tuny zabavené marihuany

Zmíněná část hranic USA a Mexika začíná na pobřeží Tichého oceánu a táhne se dále na východ podél města San Diego. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uvedlo, že pohraniční stráž loni v této oblasti zadržela více než 31 tisíc ilegálních imigrantů, zabavila přes čtyři tuny marihuany a skoro šest set kilogramů kokainu, pokračuje agentura Reuters.

„Zatímco administrativa stále hledá zdroje na výstavbu zdi, jakou prezident Donald Trump sliboval během předvolební kampaně, projekt na rozšíření hraniční bariéry pokročil,“ okomentovala rozhodnutí americká televizní stanice Fox News.

Proces může urychlit ministerstvo

Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost má pravomoc obejít zákony týkající se posuzování vlivů staveb na životní prostředí na základě zákona o nelegální imigraci z roku 1996. Má tak možnost urychlit proces realizace. Svou pravomoc ministerstvo využilo doposud pětkrát, a to v letech 2005 - 2008 během vlády George W. Bushe.

Logo

„Přestože to eliminuje závazek resortu jednat v souladu s různými zákony, ministerstvo zůstává věrné ekologicky šetrnému způsobu obhospodařování majetku,“ uvedlo ve svém prohlášení americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Zástupci úřadu dodali, že celý plán už konzultovali s federálními i státními agenturami s cílem analyzovat a minimalizovat vliv projektu na životní prostředí a kulturní a historické památky, doplňuje Fox News.

Prezident Trump chce postavit neproniknutelnou zeď po celé délce hranice mezi USA a Mexikem. Jedná se tedy o bariéru dlouhou 3200 kilometrů. Naplnění Trumpova plánu zahrnuje také výstavbu 51 kilometrů dlouhé zdi v údolí řeky Rio Grande na jihu Texasu.

V údolí je rozsáhlý národní park Santa Ana. To znepokojuje ekologické aktivisty, kteří upozorňují, že území je domovem čtyř set druhů ptáků a snižující se populace federálně chráněných ocelotů.

Pochyby z Trumpova záměru

Zpravodajská agentura Reuters ve svém článku dále cituje výkonného ředitele americké nevládní organizace American Oversight Austina Everse. „Vzhledem k rozšířeným pochybnostem mezi čelními představiteli obou hlavních politických stran, Republikánů a Demokratů, roste tlak na poskytnutí ujištění o případné funkčnosti systému.“

Stavba neproniknutelné zdi na hranicích s Mexikem byla středobodem prezidentské kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Ale demokraté a mnozí republikáni zpochybňují její možnou účinnost při pokusu zamezit nelegálnímu přistěhovalectví do Spojených států, připomíná agentura Reuters.

Zeď za 21 miliard dolarů

Odhady americké vlády vyčíslují náklady na výstavbu zdi podél celé hranice s Mexikem přibližně na 21 miliard dolarů. Prezident Trump už dříve prohlásil, že tyto náklady zaplatí Mexiko, které to však důrazně odmítlo.

Americká administrativa v současnosti zadává veřejné zakázky a vyhodnocuje nabídky potenciálních stavitelů pohraniční zdi. Sněmovna reprezentantů, dolní komora Kongresu, minulý týden schválila návrh výdajů, který zahrnuje také více než půldruhé miliardy dolarů na výstavbu pohraniční zdi.

Rozpočet ale musí ještě odsouhlasit Senát, horní komora Kongresu. Tam je možné očekávat nesouhlas senátorů Demokratické strany, uzavírá americká televizní stanice Fox News.

autor: thk
Spustit audio