Číňanky si nechávají zmrazit vajíčka. První generace žen si užívá svobodu a buduje kariéru

V Číně roste počet svobodných žen, které si v zahraničí nechávají zmrazit vajíčka. Jde o vzdělané ženy ze střední třídy, které zvolily život bez partnera. Osudy těchto žen dokládají překotné změny v čínské společnosti.

Život bez partnera už ve světě není nikterak výjiomečný a ani Čína za celosvětovým trendem nikterak nezaostává. Peking v roce 2015 změnil svou politiku jednoho dítěte na politiku dvou dětí, zároveň ve východoasijské velmoci přibývá žen, které se chtějí soustředit na svou kariéru a odložit založení rodiny, napsal zpravodajský server BBC.

Rostoucí počet Číňanek tak považuje zmrazování vajíček jako řešení, které by jim mohlo umožnit mít vše. Čínská vláda však neprovdaným ženám vajíčka zmrazovat zakazuje a výrazně omezuje i léčbu neplodnosti.

Nejsem si jistá, zda chci mít děti. Mohu si však nechat zmrazit vajíčka a ponechat si tak možnost volby do budoucna," říká čtyřicetiletá žena z Pekingu, která chce být jmenována jen jako ZZ. Vajíčka si nechala zmrazit v lednu v Los Angeles.

Prudký růst čínské ekonomiky umožnil ženám z měst úplně jiný život, než vedly jejich matky a babičky. Mohou si budovat vlastní kariéru, mít majetek a užívat si například cestování kolem světa. Je to první generace, která má takové výhody, je si toho vědoma a snaží si je maximalizovat.

Čtěte také

Mohu kontrolovat vše ve svém životě a jsem šťastná za svou nezávislost," cituje sever ZZ, která pracuje jako marketingová manažerka pro zahraniční firmu. Je milovnicí výtvarného umění s vášní pro malování a filmy a cítí, že má právo si takového luxusu užívat.

Logo

Pro tyto ženy je zmrazení vajíček formou pojistky. Nemusí ji nutně využít, nicméně jim dává možnost rodinného života v budoucnu. Jiné Číňanky si nechávají vajíčka zmrazit, aby prodloužily svou plodnost do doby, než si najdou vhodného partnera.

Čtyřicetiletá Čang léta touží najít si muže a založit si vlastní rodinu. Najít vhodného partnera je těžké. Muži hledají mladší ženy, protože chtějí mít děti," uvedla. Vajíčka si nechala odebrat několikrát na Tchaj-wanu. Podle Čang v současné době ženy čelí i více překážkám při hledání vhodného partnera.

Čína prošla obrovskými změnami. Po ekonomických reformách (v roce 1978) se objevily velké rozdíly v příjmech. V minulosti měli všichni stejný příjem a sociální postavení. Mí rodiče si nemuseli kupovat dům, protože jim poskytly ubytování pracovní odbory. Faktory jako úroveň vzdělání také nehrály roli (při výběru partnera). Jejich sociální kruh byl užší," říká Čang.

Číňanky navíc čelí tlaku společnosti, v níž se udržování pokrevní linie považuje za morální odpovědnost. Tím, že si nechám zmrazit vajíčka, ukazuji svým rodičům, že děti nakonec mít budu, ale pro tuto chvíli se soustřeďuji na jiné priority," uvedla jednatřicetiletá fotografka z Pekingu, která si nechala vajíčka uchovat v Los Angeles.

Čtěte také

Upřednostnění zmrazení vlastních vajíček před adopcí podle místní odbornice poukazuje na zakořenění konceptu pokrevní linie i mezi čínskými ženami.

Přesný počet Číňanek, které proceduru v zahraničí podstoupí, je těžké určit, téma je však velmi živé na místních sociálních sítích. Existují chatovací skupiny, které nezadaným ženám radí jak mít děti nekonvenčními způsoby včetně zmrazovaní vajíček. Potenciální trh už vycítily i poradenské agentury pro porodnost a kliniky.

Je to rostoucí podnikatelská oblast," uvedl Sammi Kwok z kalifornské kliniky, kde si v posledních letech nechalo ročně zmrazit vajíčka přibližně pětadvacet pacientek z Číny. Jejich počet přitom každoročně roste.

Procedura však kvůli své ceně zůstává spíše výsadou. Přestože je možné si nechat vajíčka zmrazit i na Tchaj-wanu nebo v Kambodži, Spojené státy zatím zůstávají první volbou. Jen samotný zákrok zde přitom stojí 15 tisíc dolarů.

zdroj: ČTK
Spustit audio