Kolem dálnic pořád stojí 3000 billboardů, zmizet musí do konce prázdnin

4. srpen 2017
Zprávy z

Podél českých dálnic a silnic stojí tři tisíce billboardů, které tam nemají co dělat. Zjistila to Mladá fronta DNES. Nejpozději do konce prázdnin ale musí zmizet.

Od 1. září začne platit zákaz, který má posílit bezpečnost dopravy. Poutače totiž odvádějí pozornost řidičů. Nejvíc nepovolených billboardů, konkrétně 522, je podél dálnice D1.

Zákaz reklamních poutačů v ochranném pásmu u dálnic a silnic první třídy vyplývá z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2012. Poslanci kvůli obavě z možných sporů s provozovateli venkovní reklamy schválili pětileté přechodné období, po které můžou billboardy u silnic zůstat.

Mladá fronta DNES upozorňuje na to, že toto období uplyne právě na konci letních prázdnin. V případě, že reklamy na místě zůstanou, Ředitelství silnic a dálnic billboardy nejdřív zahalí plachtou. Až pak je případně zlikviduje a odveze.

S plošným zákazem nesouhlasí například Svaz měst a obcí, uvádí Mladá fronta DNES. Silnice první třídy totiž pro obce často znamenají velkou zátěž a platby provozovatelů venkovní reklamy jsou jednou z mála výhod.

Podle svazu by proto o umístění billboardů měly rozhodovat samotné radnice, které nejlépe posoudí bezpečnost i estetičnost reklamy na konkrétním místě.

autor: dav
Spustit audio