Možnosti USA zasáhnout proti Severní Koreji jsou jedna horší než druhá

Dva poslední severokorejské testy raket dlouhého doletu ukázaly, že země vstoupila do nevelkého klubu států, které dokážou zasáhnout celý americký kontinent. To znamená, že je čas začít brát severokorejský problém vážně, varuje server americké stanice CNN. Veřejnost bude po svých politicích požadovat, aby „něco udělali“. Pravda je ale taková, že mají velice omezené možnosti. Dnes už málokterý analytik věří, že Pchjongjang zruší svůj jaderný program výměnou za politické a hospodářské ústupky Spojených států a dalších zainteresovaných zemí.

Severokorejští vůdci dobře vědí, že mrtví nepotřebují peníze, a jsou přesvědčeni, že bez jaderných zbraní mrtví v podstatě jsou. Připadá jim, že je země snadno napadnutelná, jako byl Irák Saddáma Husajna, nebo že je může svrhnout domácí povstání podporované ze zahraničí, jak se to stalo libyjskému vládci Muammaru Kaddáfímu. Fungovat dnes už nebudou ani hospodářské sankce, které jsou nejpreferovanější taktikou.

Útok je riskantní

Zaprvé na autoritářský režim zabírají málokdy a zadruhé je tu Čína, nejvýznamnější obchodní partner Pchjongjangu. A ta má své důvody, proč se k sankcím odmítá plně připojit, nechce vyvolat vnitrostátní severokorejskou krizi a čelit jejím důsledkům.

Vojenské možnosti jsou příliš riskantní, každý útok na jaderné a vojenské cíle v Severní Koreji by nejspíš vyvolal mohutný protiútok na jihokorejský Soul. Zbývá tak pouze jediná možnost, dlouho diskutované, ale stále odkládané „zmrazení“. Podle většiny návrhů by si Pchjongjang směl ponechat jaderné zbraně, ale vzdal by se veškerých testů. Za to by získal balíček politických ústupků a finanční pomoci od Spojených států a dalších zemí.

Úskalí dohody

Tento balíček by musel být hodně velkorysý, protože Severní Korea není pod žádným tlakem. Její ekonomice se pozoruhodně daří, i podle nejstřízlivějších odhadů vzrostl loni její hrubý domácí produkt o skoro čtyři procenta.

Logo

Dohoda by měla samozřejmě řadu úskalí. Především bychom si mohli být jistí, že Pchjongjang bude podvádět. Rovněž je pravděpodobné, že by od dohody odstoupil, jakmile by usoudil, že už nevyhovuje jeho zájmům.

Nepěkný výsledek

Politika je však málokdy volbou mezi dobrým a špatným, častěji bývá volbou mezi špatným a ještě horším. A v tomto případě jsou všechny možnosti horší než zmrazení severokorejského programu. Jestli žádná dohoda nevznikne, budou ho Severokorejci dál rozvíjet a konečný výsledek by mohl být dost nepěkný.

Je totiž pravděpodobné, že Severní Korea v dohledné době vyrobí a rozmístí mezikontinentální balistické střely na pevný pohon, na rozdíl od nedávno otestované rakety Hwasong-14, která používá kapalné palivo. Připravit kapalné palivo pro střelu k odpálení chvíli trvá půl hodiny i déle.

Ničivý dopad termonukleárních zbraní

Americká armáda tak může rychle shromáždit zpravodajské informace a během této přípravné doby střelu lokalizovat a zničit. Zato raketa na pevný pohon může být připravená k odpalu během několika minut, a je proto obtížnější ji najít a zlikvidovat.

Severokorejská vlajka

Další posun, který je u Severokorejců relativně brzy pravděpodobný, je vývoj termonukleární válečné hlavice. Není jasné, jak přesné jejich střely jsou, ale silné hlavice by tento problém zmírnily. Kdyby chtěl Pchjongjang například zasáhnout New York, bylo by jedno, jestli trefí Manhattan nebo moře u Staten Islandu termonukleární zbraň by město zničila celé.

Výšší pravděpodobnost incidentu

Rovněž je pravděpodobné, že severokorejští inženýři časem zdokonalí technologie, které dokážou snížit účinnost americké protivzdušné obrany. K té patří i protiletadlový raketový systém THAAD, který likviduje balistické střely kratšího doletu. Nikdo neví, jak účinný by byl ve skutečné bojové situaci, ale jistě by měl větší potíže zachytit vyspělejší rakety s mnohočetnými hlavicemi.

V neposlední řadě bude dalším problémem pouhý růst počtu severokorejských střel a jaderných mechanismů. Zvýší pravděpodobnost incidentu a může vedení v Pchjongjangu přimět k riskantním akcím.

Lze namítnout, že Severokorejci budou technologii zřejmě zdokonalovat, i kdyby se zmrazením svého programu souhlasili. To je sice pravda, ale protože jejich vědci a inženýři potřebují mnoho zkoušek, zmrazení bez možnosti testů by postup zpomalilo.

Ztráta výhod

Správná struktura dohody by navíc mohla snížit riziko, že Pchjongjang od ní jednostranně odstoupí. V takovém případě by byly americké ústupky okamžitě zrušeny a obecně by byly podmíněny severokorejskou ochotou dohodu dodržovat.

Kdyby tak Severní Korea znovu začala s jadernými a raketovými testy, hned by ztratila všechny výhody, které jí dohoda přinesla. Zmrazení jejího jaderného a raketového programu není dokonalý kompromis, ale všechny další alternativy jsou ještě horší, upozorňuje CNN.

autor: gzb
Spustit audio