I když prezident poruší volební pravidla, trest mu nehrozí. Rozhodne volič, říká kontrolor Outlý

7. srpen 2017

Měl by prezident Miloš Zeman své návštěvy krajů započítávat do padesátimilionového limitu výdajů na prezidentskou kampaň? „Říká to volební zákon. Platí to pro jakoukoli propagaci, jejíž hodnota je vyčíslitelná v penězích. Tedy i setkání s občany pořádaná v rámci pracovních výjezdů do krajů,“ tvrdí Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí.

U prezidenta, předsedy vlády nebo dalších ústavních činitelů je pro kontrolní úřad zásadní, zda se v rámci pracovních cest setkávají s reprezentanty orgánů veřejné moci nebo jimi zřizovaných institucí.

„Například návštěvu fakultních nemocnic nebo Ředitelství silnic a dálnic ještě lze považovat za návštěvu konanou v rámci výkonu funkce, ale akce typu meruňkobraní už ne,“ upřesňuje politolog. Po vyhlášení voleb a oficiálním začátku kampaně by náklady na tato setkání měly být evidovány jako tzv. bezúplatná plnění.


Prezident má absolutní imunitu a jako fyzické osobě mu za porušení pravidel nehrozí sankce. Jde o vymezení hranic, suverénem je v tomto případě volič.Jan Outlý

Jak ale přesně stanovit hodnotu setkání s občany? „Ta přeci vyžadují nějaké materiální a technické zázemí, tisk plakátů nebo pronájem sálu. Prezidentská kancelář nebo Miloš Zeman za to jistě nemusí fakticky platit, ale do limitu se to musí započítat. Zákon je v tomto velmi nekompromisní,“ vysvětluje Outlý.

Kdo platí kampaně?

Zásadnější než samotný limit je ale podle Outlého to, aby ti, kterých se povinnost týká, započítali skutečně všechny výdaje. Jen tak budou moci voliči dohledat, kdo za danou kampaní stál a kdo ji financoval.

Podnikatel Dalibor Dědek pro Hospodářské noviny řekl, že chtěl hnutí Starostové a nezávislí podpořit 10 miliony korun, podle zákona ale nesmí. Maximální výše daru jsou totiž tři miliony korun v průběhu jednoho roku.

„Omezení výše darů je ve světě asi častější než výdajové limity na kampaň. Například ve Spojených státech existuje strop na jednotlivé dary, pokud jich ale kandidát nasbírá dost, tak může vést nákladnou kampaň,“ uvádí Outlý.


Do finančního limitu kampaně se budou počítat i náklady za materiály, které vznikly ještě před vyhlášením voleb, ale v kampani se použijí. Jinak by docházelo k obcházení zákona.Jan Outlý

Volbami práce nekončí

Nejvíc práce bude mít úřad až po volbách, do tří měsíců po jejich konání by měl od politických stran obdržet veškeré účetnictví, které bude porovnávat s nyní shromažďovanými poznatky. Bude to zásadní pro budoucí metodiku úřadu a stanovování cen obvyklých.

Úřad se také nezabývá jen volbami, průběžně také kontroluje všech 230 politických stran a hnutí, které každoročně podávají výroční finanční zprávu. Ty dosud kontrolovala Poslanecká sněmovna, a to jen z hlediska úplnosti, ale ne už pravdivosti.

Jak uhlídat kampaně na sociálních sítích? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: vlk , ert
Spustit audio