Alexandr Mitrofanov: Pařížská příbuzná a vzpurný vazal v ruském feudalismu

8. srpen 2017

Populární ruský publicista Oleg Kašin sídlící v Londýně pojmenoval jeden ze svých nedávných sloupků Osud mladé Pařížanky v ruském feudalismu. Zareagoval na výjev, který zvedl ze židle mnohé publicisty, blogery a běžné občany. Líza Peskovová byla donedávna v zemi známá jako hvězdička Instagramu, kde zrcadlila svůj spokojený život v Paříži. Věhlas získala hlavně kvůli jménu. Táta je totiž mluvčím Vladimira Putina.

Lízin pařížský život byl ale přerván. Jmenovali ji poradkyní prezidenta Asociace podnikatelů rozvíjející byznysové vlastenectví v Rusku. Radí prezidentovi s mládežnickým podnikáním. Na Instagramu je stále. Před necelým měsícem zveřejnila fotky ze své návštěvy u čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Ten pro ni tančil národní tanec lezginku. Dcera Putinova mluvčího, to se ví. Je jí devatenáct.

Ve své nové funkci jela do Sevastopolu na Krymu, aby na místě vyřešila problémy místní loděnice. Metoda řešení problémů na místě byla zavedena zhruba před půl stoletím v KLDR Velkým vůdcem Kim Ir-senem. Přijel na místo, podíval se, řekl, co se má udělat, a problémy zázračně zmizely.

Líza dala na Instagram několik fotek, jak v hedvábných šatech od Kadyrovovy dcery tvoří úchvatný kontrast s rezavým exteriérem loděnice a dělníky ve špinavých montérkách. Pak šla před kamery. Její projev měl drobné nedostatky, například si stále pletla loďařství se soudním procesem. Ruština totiž má pro tyto věci podobné výrazy a chudák Líza říkala sudoproizvodstvo místo sudostrojenije. Co byste chtěli od Pařížanky.

Poskytla recept, jak vyřešit problémy oné loděnice. Musí se nasadit mohutný PR mezi mladými lidmi, kteří podle Lízy nemají páru o tom, že vůbec nějaké loděnice existují. A jakmile se to dozví, zblázní se do šance tady pracovat už i čtrnáctiletí a možná dokonce třináctiletí. Řekla dcera Putinova mluvčího a vrátila se do Moskvy.

Tam zrovna pokutoval soud – už zase – opozičníka Alexeje Navalného. Tentokrát odešli ze soudní síně s verdiktem, že musí zaplatit mnohatisícové pokuty, i dva jeho blízcí spolupracovníci. Navalnyj má být podle ruského státu lehčí o 300 000 rublů (100 RUB=36,229 Kč) za to, že bez povolení moskevských úřadů zase podnikl akci, která měla v občanech vyvolat kladný vztah k jeho osobě.

V reálu šlo o rozdávání agitačních letáků v rámci kampaně, kterou Navalnyj vede před prezidentskými volbami, které budou v Rusku v příštím roce. Ačkoli mu Kreml veřejně vzkázal, že ho k volbám jako kandidáta nepustí, pokračuje Navalnyj zarputile v akcích po celé zemi. I po rozsudku o pokutě zopakoval, že kampaň naopak zintenzivní.

Oleg Kašin píše o ruském feudalismu, v němž je běžné, že společenskou váhu lidem nedávají schopnosti, ale příbuzenský poměr s mocnými tohoto státu. K tomuto zřízení patří také zacházení s poddanými dle libovůle vrchnosti. Příběhy Lízy Peskovové a Alexeje Navalného budiž příkladem.

 

Это большое счастье - иметь возможность сделать этот мир хоть немного лучше, помогая людям. И я благодарна судьбе за то, что такая возможность у меня появилась. Благодаря обращениям людей через инстаграм, я узнала о том, что ООО "судоремонтный завод Южный Севастополь", расположенный в третьем по счёту городе федерального значения Севастополь, испытывает серьёзные трудности. Вчера утром мы отправились в 22ю республику РФ, Крым. Сразу по прилету, была организована рабочая встреча с руководством и сотрудниками предприятия. ООО Судоремонтный завод "Южный Севастополь" является одним из крупнейших предприятий по ремонту, модернизации и переоборудованию судов всех типов и классов. На проведённой встрече, обсуждались проблемы кадровых вопросов, в частности, необходимость привлечения молодых специалистов, и популяризации этих профессий среди молодёжи. Также поднимался вопрос необходимости модернизации отрасли в целом. Я впечатлена разнообразием природы, красотой души людей, болеющих за своё дело и любящих свою землю и уникальностью географического расположения региона, со всеми вытекающими отсюда потенциальными возможностями.

Příspěvek sdílený самая веселая из депрессивных (@stpellegrino),Srp 2, 2017 v 10:32 PDT

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.