Povinná předškolní docházka. S čím se rodiče musí potýkat?

7. červen 2017

Čím žijí rodiče, jejichž dětí se týká povinná předškolní docházka? A co řeší ředitelky mateřských škol? Na otázky Moniky Valentové odpovídala v pořadu Atrium Dana Moravcová, předsedkyně Českého výboru Světové organizace pro předškolní výchovu a ředitelka MŠ.

Papíry na úkor dětí


Dana Moravcová si v průběhu rozhovoru stěžovala hlavně na byrokracii a práci navíc, která je s novým nařízením Ministerstva školství spojena. Ředitelky jsou nuceny „papírovat“ a nemají čas na pedagogickou práci, kontrolu nebo hospitace. „O sekretářku jsem usilovala ještě za paní ministryně Valachové, ale bylo nám řečeno, že máme zástupkyně, kterým můžeme snížit úvazek, a to stačí. Jenomže to spousta ředitelek dělat nechce, protože pak bude ve školce chybět síla, která má být u dětí. Tady na Praze 2 máme možnost přijmout si po dohodě se zřizovatelem nějakou administrativní pomoc, takže já mám studenta, který mi vypomáhá. Včera jsme spolu spočítali, že musel pětkrát napsat adresu jednoho dítěte. Je to nejen složité, ale i velmi drahé, protože rozhodnutí o nepřijetí se posílá v obálkách s červeným pruhem. Včera, když jsme zaplatili čtyři a půl tisíce jenom za rozeslání obálek, jsem byla hodně překvapená,“ řekla v Atriu Dana Moravcová.

Skulinky se najdou

Objevily se názory, že rodiče, kteří s povinnou docházkou předškoláků nesouhlasí, je budou neustále omlouvat. Co na to paní ředitelka? „Já myslím, že český člověk je tvořivý a vynalézavý a pokud to teď neslyší v éteru, tak na to stejně přijde. Povinnost rodičů spočívá jen v tom, aby bylo dítě řádně omluvené. A pokud budu mít omluvu z týdne na týden, tak s tím nic neudělám.“ Státní dotace na takové permanentně omlouvané dítě se nijak nesníží.

Rodiče předškoláků se prý hodně zajímají o možnost kombinace návštěvy státní a např. lesní školky nebo možnost docházky neočkovaných dětí a jejich případné výjezdy na školu v přírodě.


Zajímá to i vás? Poslechněte si následující rozhovor s předsedkyní Českého výboru Světové organizace pro předškolní výchovu a ředitelkou MŠ, PhDr. Danou Moravcovou, Ph.D.

Spustit audio