Mladá generace uzavřená v Pásmu Gazy nemá žádné vyhlídky do budoucna

Jsou generací Hamasu, vychovanou pod pevnou rukou radikálního islamistického hnutí v pásmu Gazy. Na úzkém pobřežním pásmu mezi Izrealem a Egyptem přežili tři války s Izraelem. Stojí na prahu dospělosti a nemají vůbec žádné vyhlídky do budoucna. Říkají si promarněná generace. Rozepisuje se o nich deník Washington Post. Jak uvádí, v pásmu Gazy je jen velmi málo dvacetiletých se stabilním zaměstnáním a pravidelným měsíčním platem.

Deset let poté, co moc v Gaze získalo hnutí Hamas, je ekonomika pásma obývaného dvěma miliony lidí sužována neschopností, válkou a blokádou. Sedm z deseti obyvatel žije z humanitární pomoci.

Svět velký jako displej

Mladí lidé nemají žádné perspektivy. Tráví dny na internetu, jejich svět se zmenšil na velikost displeje mobilního telefonu. Experti varují, že už třicetiprocentní nezaměstnanost mladých je “časovaná bomba” – a v pásmu Gazy se pohybuje kolem šedesáti procent. Je nejvyšší na Blízkém východě a jedna z nejvyšších na světě.

„Neděláme vůbec nic,” říká čtyřiadvacetiletý Bilál Abusalah, který má vzdělání jako zdravotní ošetřovatel. Místo toho občas prodává oblečení. On i jeho kamarádi se protloukají díky různým příležitostným pracím. V době ramadánu pracují po večerech v přeplněných kavárnách, na začátku školního roku pomáhají Bilálovu strýci v obchodě s botami. Takhle si vydělají zhruba deset dolarů na den.

Bez přístavu a letiště

Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua ze situace obviňuje teroristickou organizaci Hamas. Jeho vedení tradičně obviňuje z problémů izraelskou blokádu. Pásmo Gazy nemá nárok na vlastní přístav ani letiště. Vývoz je omezený a týká se převážně ovoce a zeleniny, nábytku a textilií. Nátlak na pobřežní pásmo se v poslední době zvýšil, když palestinský prezident Mahmúd Abbás omezil platby za elektřinu. Elektrický proud teď funguje jen čtyři hodiny denně.

Facebook

Gramotnost je v pásmu Gazy na téměř 97 procentech, vyšší než na území západně od Jordánu. Univerzity i nadále chrlí tisíce absolventů, přestože vysokoškoláci mají nejmenší pravděpodobnost, že najdou odpovídající uplatnění. Ještě horší je situace žen s vysokoškolským diplomem. Pro vzdělané lidi byl dříve odchod ze země cestou k lepšímu životu, ale tato cesta je teď uzavřená.

Touha po poznání a práci

Většina mladých se nikdy nepodívala za hranice 41 kilometrů dlouhého pobřežní pásma. Nejnovější studie ukazuje, že polovina populace by pásmo Gazy opustila, kdyby měla možnost. Mladá generace sice vyrostla obklopená rétorikou palestinského odporu podle hnutí Hamas, ale většina z mladých by raději bojovala za pracovní místo v Tel Avivu než s Izraelci.

OSN před dvěma lety varovala, že pásmo Gazy bude do roku 2020 neobyvatelné. Představitelé OSN své odhady nedávno přehodnotili jako příliš optimistické. Pásmo Gazy podle nich klidně může zkolabovat příští rok, uzavírá americký deník Washington Post.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.