Taliban začal vydávat časopis pro džihádistky. Cvičte se zbraněmi a brzy se vdávejte, radí jim

Pákistánský Taliban začal vydávat časopis pro ženy, který je vybízí, aby i ony pozvedly zbraně a zapojily se do džihádu, píše server francouzské stanice France 24.

Plátek se jmenuje Sunnat-i-Chaula, neboli „cesta Chauly“ a na titulní straně je žena zahalená od hlavy až k patě. Chaula byla muslimská básnířka v sedmém století, která měla blízko k rodině proroka Mohameda.

Domácí škola džihádu

Redakční úvodník se netají tím, že chce přimět ženy islámu, aby vystoupily do popředí a připojily se k mudžáhidům.

„Pořádejte doma tajná shromáždění a zvěte na ně podobně smýšlející džihádistické sestry. Šiřte literaturu o povinnosti džihádu a organizujte pro sestry kurzy tělesného cvičení. Učte se ovládat jednoduché zbraně a používat granáty“, nabádá ženy úvodník.

Časopis má digitální podobu a 45 stran, vychází v angličtině a zaměřuje se na vzdělané ženy. Přináší rozhovor s manželkou vůdce pákistánského Talibanu Fazlulláha Chorásáního, která se provdala ve čtrnácti letech a teď propaguje dětské sňatky. Podle ní je správné, že se děti žení a vdávají, protože „když zralí chlapci a dívky zůstávají svobodní příliš dlouho, mohou být zdrojem morální zkázy společnosti“, soudí tato žena.

Další článek s názvem „Má cesta od nevědomosti k poučení“ napsala pákistánská lékařka, která v něm popisuje, proč odmítá své západní vzdělání a podporuje džihád.

Student Koránu v Turecku

Přes matky k dětem

Číslo přináší i dopis šestiletého chlapce, který studuje v náboženském semináři ve výcvikovém táboře Talibanu. Chlapec píše, že jeho bratr zahynul při sebevražedném útoku v Pákistánu, a on teď pomáhá matce pečovat o mudžáhidy, hraje si při tom s puškami pro děti a „čeká na svou džihádistickou zkušenost“.

„Ženy jsou strategickým demografickým faktorem, protože mohou ovlivňovat své syny,“ vysvětluje Michael Kugelman, expert na Jižní Asii z amerického Střediska Woodrowa Wilsona. Když se podle něj do „svaté války“ zapojí ženy, mohou dosáhnout toho, že do řad džihádistů vstoupí i jejich synové či dokonce dcery.

Pákistánský Taliban ženy využívá jako sebevražedné atentátnice od roku 2010, ale není jich zdaleka tolik jako v řadách Islámského státu. Právě tuto teroristickou skupinu se pákistánský Taliban snaží vydáváním časopisu napodobit, aby přivábil více žen. Zároveň si chce vylepšit postavení. Podle Kugelmana má v poslední době potíže a usiluje o upevnění své sítě a zvýšení počtu členů, protože měl v posledních letech velké ztráty na bojišti, uzavírá server stanice France 24.

autor: gzb
Spustit audio