Hodnota bitcoinu překročila 4000 dolarů. Je to tím, že je stabilní a podporovaný, říká odborník

15. srpen 2017

Hodnota digitální měny bitcoin překročila hranici 4000 dolarů a v posledních dnech se prodává v přepočtu za více než 90 tisíc korun. Zatímco v předchozích letech se kurz pohyboval ve stovkách dolarů za bitcoin, od začátku letošního roku hodnota vzrostla téměř na pětinásobek. Co se na trhu děje a proč jeho hodnota takto vzrostla?

„Je to dáno tím, že se o bitcoinu hodně mluví, je hodně stabilní, podporuje ho spousta organizací, dá se s ním platit na čím dál více místech a hodně lidí do něj investuje své peníze. Tím pádem roste kapitál, který je v něm uložen,“ vysvětluje Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz.


Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a postupně se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Zájem o bitcoin podle něho roste a vznikají i další kryptoměny, i když se stále jedná o neprozkoumanou oblast se svými specifiky, jako je například těžba.

„Funguje to tak, že je síť počítačů různých dobrovolníků, kteří se starají o provoz. Ti jsou odměňováni tak, že jednou za deset minut někdo z nich tím, že těží, tedy provádí nějakou matematiku, tak se mu povede náhodně získat několik bitcoinů. Tím ty bitcoiny vznikají – vlastně se převedou z neexistujícího účtu na jeho účet.“

I v Česku existují společnosti, které se bitcoinem zabývají. Dříve se podle Krčmáře mluvilo o tom, že se z bitcoinu stane obyčejné platidlo, zatím se z něj ale stává spíše investiční záležitost. Běžný člověk si může bitcoiny koupit na burze nebo od lidí, kteří je prodávají – jejich těžba je totiž specializovaná záležitost.

autoři: bum , jpr
Spustit audio