V Karlovarském kraji bude do sněmovny kandidovat 21 stran a hnutí

16. srpen 2017

Celkem 21 stran a hnutí bude letos v říjnu kandidovat ve sněmovních volbách v Karlovarském kraji. Před čtyřmi lety to bylo 18 stran. Termín pro podání kandidátek skončil včera odpoledne.

Krajský úřad nyní začne kandidátky kontrolovat, než je zaregistruje. Registrace kandidátek má být do 1. září.

O místo v Poslanecké sněmovně se budou ucházet většinou osvědčení regionální politici i současní poslanci. Kandidátku ANO povede ministr dopravy Dan Ťok. ČSSD nasadila do čela poslankyni Markétu Wernerovou. Krajským lídrem KSČM bude poslanec Jaroslav Borka, ODS poslala do volebního souboje náměstka hejtmanky Jana Bureše.

Samostatné kandidátky sestavily i donedávna koaliční spojenci KDU-ČSL a Starostové a nezávislí (STAN). KDU-ČSL má na prvním místě kandidátky starostku Bečova nad Teplou Olgu Halákovou, STAN povede do voleb primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Jedničkou za TOP 09 bude místostarosta Lokte Petr Zahradníček, stranu Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura povede Karla Maříková. Z mimoparlamentních stran bude například v čele kandidátky České pirátské strany starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák, Strana zelených zvolila lídrem starostu Nejdku Lubomíra Vítka.

V posledních sněmovních volbách v roce 2013 v Karlovarském kraji vyhrála ČSSD, těsně za ní skončilo ANO. Třetí byli komunisté, čtvrtá TOP 09 a nad pětiprocentní hranici se dostala ještě ODS.

Karlovarský kraj nyní ve Sněmovně zastupuje pět poslanců. Za ČSSD Markéta Wernerová a Josef Novotný, ANO zastupuje Roman Procházka a Zdeněk Soukup. KSČM má ve Sněmovně z regionu Jaroslava Borku.

zdroj: ČTK
Spustit audio