USA versus Talibán: technologická převaha proti fanatismu

Spojené státy americké zaútočily v neděli ve 12:15 p.m. EDT 15 bombardéry B2 Stealth ze základny Whiteman v Missouri vybavenými laserově naváděnými bombami a dále bombardéry B1 Lancer a B52 Stratofortress, které vzlétly z britského vojenského letiště na ostrově Diego Garcia v Indickém oceánu a byly mimo jiné vyzbrojeny i konvenčními bombami. Tyto bombardéry doprovázelo 25 stíhaček typu F/A-18 Hornet, startujících z lodí USS Enterprise a USS Carl Vinson v severním Indickém oceánu. Samotnému útoku předcházelo ostřelování Afghanistánu 50 raketami s plochou dráhou letu Tomahawk, vypálenými ze 4 amerických lodí a z 1 britské a 1 americké ponorky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zároveň vzlétla nad Afghanistán ještě během noci ze základny v německém Ramsteinu (Porýní-Falc), kde se nachází vrchní velení amerických leteckých sil v Evropě, dvě letadla typu C-17 Globemaster III, aby shazovala balíky s humanitární pomocí a potravinami. Mimo jiné se v Indickém oceánu nacházejí letadlová loď USS Kitty Hawk, na které je místo pro 5500 lidí a pro 75 letadel, křižník USS Cowpens vybavený řízenými střelami, křižník USS Vincennes a torpédoborec USS Curtis Wilbur, následovaný torpédoborcem USS Cushing.

První výbuchy otřásly Kábulem okolo 12:27 p.m. EDT. Vojska Talibanu reagovala na letecké útoky a bombardování převážně protiletadlovou palbou. Útoky USA zasáhly především radarová zařízení okolo Kábulu a Kandaháru, předpokládá se poškození části vzdušné flotily Talibanu, která by měla mimo jiné obsahovat i zastarávající stíhačky MiG-21. Bojová technika Afghanistánu, je převážně dědictvím po sovětské armádě, je relativně zastaralá, velitelé spíše spoléhají na oddanost příslušníků bojových složek a na pevnou víru v džihád.

Přehled dalších důležitých internetových adres najdete ve starším internetovém tipu, věnovaném útoku na budovy WTC a Pentagonu.

Ladislav Kylar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme