Srpen 68 pod Ještědem: Z libereckého rozhlasu promlouval k lidem Václav Havel

16. říjen 2017
Koktejl

Dnes je 21. srpen, datum, které bude navždy spojeno s událostmi léta 1968. Role Československého rozhlasu jako krizového média byla v těchto dnech mimořádně důležitá. Do krizového vysílání v okupačním týdnu se zapojila všechna studia Českého rozhlasu. Z libereckého studia Československého rozhlasu v těchto dnech vysílali Václav Havel a Jan Tříska, které okupace zastihla v Liberci na návštěvě u přátel.

„Tady se střílelo, Liberečáci to vědí velmi niterně, umírali lidé. Rozhlas udržoval celý národ v permanentní pohotovosti a velmi spontánním odporu vůči okupantům,“ vzpomíná na srpen 68 Milan Brunclík, tehdy šestnáctiletý elév libereckého rozhlasového studia.

Havlovy „úderné“ a slovně bohaté komentáře

„Velmi hlasité místo, odkud tento odpor také zazníval, byl Československý rozhlas, studio Liberec vysílající ze zámečku v Alšově ulici. Při té příležitosti jsem se tam potkal několikrát s panem Václavem Havlem, který psal úderné a slovně bohaté komentáře,“ vzpomíná Brunclík. Podle pamětníků byl Václav Havel ve dnech okupace v Liberci na návštěvě u známých.

Navzdory času má podobně živé vzpomínky na srpnové dny roku 1968 i Oldřich Škrbel, tehdejší redaktor Severočeského nakladatelství, které sídlilo v budově rozhlasu. „Objevil se tam Václav Havel s Honzou Třískou, začaly veškeré ty věci kolem. V rozhlase, kde jsme sídlili, tam padly hranice…najednou to byl jeden kolektiv, do toho přicházely telefony ze Zlatýho Lva, že nám vezou obědy,… po této stránce to bylo fantastické.“

autor: David Hamr
Spustit audio