Jachtaři plují k pólu, ukazují dopady globálního oteplování na arktický ekosystém

22. srpen 2017

Dříve byla plavba k severnímu pólu prakticky nemyslitelná bez velkých ledoborců. Nyní chce britský dobrodruh Pen Hadow dokázat, že doplout k pólu se dá i na jachtě. Dobrodruh chce poukázat na dopady globálních změn klimatu na křehký arktický ekosystém.

Dvě plavidla pod Hadowovým velením se už dostala do centrální částí Severního ledového oceánu. 21. srpna překonaly sedmdesátou čtvrtou rovnoběžku. Podle vyjádření na oficiální facebookové stránce Arctic Mission se do této části Severního ledového oceánu zatím žádná jachta nedostala. Doplout až k pólu se dosud povedlo jen ledoborcům a vojenským ponorkám.


Cestu britských dobrodruhů můžete sledovat prostřednictvím speciální mapy přímo na stránkách projektu.

Dostupné fotografie dokumentují, že v dosažené oblasti zatím není ani stopy po ledových krách. Satelitní snímky ukazují, že ledové kry pokrývají až do osmdesáté rovnoběžky méně než patnáct procent mořské hladiny. Podle amerického Národního datového centra pro sníh a led byla letos v červenci v celé oblasti pátá nejmenší ledová pokrývka od počátku satelitního měření v roce 1979.

Že se jachtám podaří doplout skutečně až na pól, zatím jisté není. Pro dobrodružnou výpravu by se mohla uvolnit cesta skrz ledovcové kry kolem sto padesátého stupně západní délky. I přesto by ale posádka musela kličkovat labyrintem mořských ker a plout kanály, které mohou kdykoli znovu zamrznout. Podle Pena Hadowa by ale dosažení cíle vlastně znamenalo důkaz, že Arktida prochází zásadní negativní změnou.

Zpřístupnění severního pólu pro plavidla by znamenalo hlavně nárůst lodní dopravy. Dosud obchodní lodě, i za asistence ledoborců, pól obvykle ve značné vzdálenosti obeplouvají. Přímo k pólu míří hlavně turisté a vědci. Hadow upozorňuje, že pokud by se ledová pokrývka stala průchodnější, znamenalo by to i větší zájem těžařských firem nebo nárůst rybolovu. To by pochopitelně zvýšilo riziko devastace přírody, na jejíž unikátnost chce zmíněná expedice poukázat.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.