Česká Lípa má dva nové asistenty prevence kriminality. Řeší i záškoláctví

23. srpen 2017

V ulicích České Lípy obyvatelé města potkají dva nové asistenty prevence kriminality. Ve dvojicích, které po městě chodí, jsou vždy muž a žena. Preventisté pomáhají strážníkům s řešením kriminality, celkem jsou teď v ulicích čtyři a platí je město.

Asistenti prevence kriminality začali v České Lípě obcházet vloni, město dlouho hledalo vhodné kandidáty. Vybraní asistenti pomáhají v problémových lokalitách, jde třeba o některé oblasti sídlišť Špičák a Sever.

Mají podobné oblečení jako strážníci městské policie. Jejich pravomoci jsou ale jiné, říká zástupce ředitele českolipské městské policie Antonín Doležal: „Přebírají některé úkoly strážníků, například dohled na veřejný pořádek, znečišťování a podobně. Jejich pravomoce jsou omezené, ale naučili se dobře spolupracovat s námi. Věci, které nemůžou řešit, nám oznamují a strážníci je pak na místě dořešují.“

Víc práce budou mít asistenti prevence kriminality už zanedlouho, protože začne školní rok, a tím i jeden z nejčastějších problémů, který řeší – záškoláctví. Taky například dohlížejí ráno u přechodů, kde se děti pohybují po cestě do škol.

Takzvaný parlament v českolipské Dubici
autor: jch
Spustit audio