České vesnice se vylidňují, obchod mizí. „Podnikatele chceme motivovat,“ říká Marian Jurečka

Z českých vesnic mizí obchody, pošty i hospody. Vláda tak vymýšlí, jak malým podnikatelům v odlehlých oblastech pomoci. Ve hře jsou bezúročné půjčky nebo pomoc se splátkami pro živnostníky na venkově. Právě takové opatření na vládě prosadilo ministerstvo zemědělství v čele se šéfem resortu Marianem Jurečkou.

„Zdaleka to není myšleno na podnikatele, kteří mají obchod nebo hospodu, ale i na ostatní řemeslné činnosti, ať jsou to truhláři, různé kovovýroby a podobně,“ vysvětluje.

Opatření má podle něj podnikatele motivovat, že pokud podniká ve znevýhodněné oblasti, tak stát jim nabídne něco navíc, než mají podnikatelé v průmyslové zóně na okraji Prahy, kteří mají lepší výhody z hlediska odbytu a logistiky.

„Chtěl bych jít cestou nedotovat ztráty, ale především investovat do toho, aby se provozovatel dostal do černých čísel právě díky nějaké úpravě, která bude šetřit náklady,“ přibližuje s tím, že podpora by neměla být jenom ze strany státu a ministerstva, ale měly by se na ní podílet i obce a kraje.


Podobný problém řešili i v Rakousku a Velké Británii, kde také našli cestu státní podpory – už nejde o čistý byznys, ale o zajištění veřejné služby. MARIAN JUREČKA

Celá situace ohledně českého venkova vznikala dlouhou dobu, ačkoliv současná vláda zavedla nová administrativní opatření, která dopadla na podnikatele. K těm patří například elektronická evidence tržeb nebo kontrolní hlášení.

„Někdo může říkat, že EET tuto situaci zhoršilo, ale jsou i podnikatelé, kteří říkají, že jim to přineslo určité zrovnoprávnění podnikatelského prostředí,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio