Zanechat stopu. Reportéři Radiožurnálu sledují cestu olympijských hvězd do Koreji

Martina Sáblíková, Ester Ledecká, Jan Hudec a Patrik Hetmer – to jsou čtyři z osmi olympioniků, kteří se účastní časosběrného cyklu Českého rozhlasu Olympijský rok. Ten má za úkol přiblížit přípravu sportovců na zimní olympiádu v Pchjongčchangu. Součástí je i charitativní akce.

Cyklus časosběrných dokumentů navazuje na první ročník, který sledoval cestu olympioniků na hry v Riu v roce 2016. Tentokrát ale pojítkem všech příběhů, které právě vznikají, je nejen cesta na zimní hry v Koreji. Po hrách bude následovat charitativní akce.

Osm olympioniků dá do dražby speciální červenobílé šátky s logem Olympijského roku, ale i další předměty. Například rychlobruslařka Martina Sáblíková si pro dražbu připravila olympijskou kombinézu, ve které bude startovat v Koreji.


Logo Olympijského roku se objevuje i na speciálních červenobílých šátcích, které sportovce provázejí a budou provázet až do olympijských her. Po nich se budou společně s dalšími předměty dražit ve prospěch nadačního fondu Světluška a České olympijské nadace.

„Design ještě není známý, ten se bude vybírat pomocí lidí, kteří budou hlasovat na internetu,“ přibližuje. Snowboardistka Ester Ledecká zase nabídne některé ze svých rukavic, paralympionik Patrik Hetmer startovní číslo a hole.

Projekt Olympijský rok mapuje přípravu osmi Čechů: vedle biatlonistky Gabriely Koukalové jsou to snowboardistky Ester Ledecká a Eva Samková, rychlobruslařka Martina Sáblíková, hokejový trenér Josef Jandač, sjezdař Jan Hudec, skokan na lyžích Roman Koudelka a paralympionik Patrik Hetmer, který vyniká v alpském lyžování.

Pro posledně jmenovaného sportovce je projekt Olympijský rok zajímavý především tím, že mapuje nejenom sportovní přípravu, ale i osobní život. „Reportéři mohou vidět i rodinné zázemí, trochu si to spojit a přiblížit i posluchačům, v jakých podmínkách sportovec žije, sportuje, co zažívá i mimo sport,“ říká.

Olympijský rok - Zanechat stopu
autoři: ČRo , prh
Spustit audio