Hackerský útok umí udělat z roztomilého domácího robota vraždící hororové monstrum

23. srpen 2017

Robot Alpha 2 vznikl původně jako rodinný pomocník a zábavný společník. Hackeři ale chtěli upozornit na možné problémy s umělou inteligencí a milého a roztomilého humanoidního robota naučili vraždit.

Alpha 2 je humanoidní robot podobný člověku, až na to, že dospělým sahá asi po kolena. Umí ale širokou škálu pohybů. Reklamní videa ukazují, že s vámi třeba může cvičit jógu, dětem zvládne radit při učení a s některými aplikacemi, které si dokáže sám stáhnout, umí například i vyprávět příběhy na dobrou noc.

Podle výrobce se hodí i jako kancelářský asistent. Při domácích pracích pak Alpha může například poradit, jak správně postupovat při opravě ucpaného potrubí. A když u toho člověk leží v nepohodlné poloze, dokáže mu Alpha 2 i podat šroubovák.

Právě šroubováku se ale ujali hackeři, kteří šikovného domácího robota přeprogramovali. Využili toho, že se s tímto nářadím dají dělat i ne zrovna příjemné věci. A protože robot vypadá jako roztomilá panenka, naučili ho repliku kultovní filmové panenky Chucky.

Na videu, které hackeři pověsili na internet pak ukazují, jak Alpha 2 za démonického smíchu bodá do rajčete. Chtěli tak ukázat, že do šikovného a roztomilého domácího asistenta se může někdo i na dálku nabourat a změnit ho v něco, co by člověk doma ani v práci mít nechtěl.

autoři: znk , jaw
Spustit audio