Mladou švédskou novinářku čekala smrt na ponorce dánského vynálezce, případ není jasný

2. říjen 2017

Po příběhu, o němž bude řeč, by bez váhání sáhli i ti nejproslulejší autoři severského detektivního žánru. Tentokrát však, bohužel, nejde o mrazivou a temnou fikci, ale o skutečný a velmi tragický příběh. Jeho protagonisty jsou mladá, uznávaná a odvážná švédská novinářka a dánský vynálezce a vizionář, jehož ještě před pár dny obdivovali napříč světem. I proto, že sám navrhl a postavil tři ponorky, věnoval se i konstrukci kosmických raket a snil o tom, že se stane prvním amatérským astronautem v dějinách lidstva. Tedy dost důvodů k tomu, aby kauzu s napětím sledovala nejen skandinávská, ale i světová seriózní média.

Zohavené ženské torzo, které nalezl cyklista na pobřeží u Kodaně, patří nezvěstné švédské novinářce Kim Wallové. Ve středu o tom s odvoláním na kodaňskou policii informovaly dánská a švédská mutace serveru Local. Jak napsaly, testy DNA potvrdily, že jde o ostatky Kim Wallové. Podle policie byly končetiny a hlava odděleny od trupu úmyslně.

To už ale vyšetřovatelé věděli, že tragédie se odehrála v ponorce. A v jejích útrobách našli krev Wallové. Příčinu smrti kriminalisté zatím neurčili a dále pátrají po ostatních částech těla. Třicetiletou novinářku viděli naposledy živou 10. srpna právě na palubě ponorky Nautilus, když spolu s jejím konstruktérem Peterem Madsenem, o němž připravovala článek, vyráželi na výlet.

Přítel zavolal policii

Za nezvěstnou byla prohlášena poté, co její přítel zalarmoval policii. Byl znepokojen tím, že se z výletu nevrátila. Ponorku policie vypátrala 11. srpna a šestačtyřicetiletého Madsena zachránila těsně předtím, než porouchané plavidlo zamířilo ke dnu.

Madsen nejprve vypověděl, že novinářku, živou a zdravou, ještě v noci vysadil na ostrově u kodaňského přístavu, údajně hned poté, co dokončili interview. Jenže jeho výpověď velmi brzy vyvrátil záznam z kamer, které tam jsou nainstalovány.

Madsen tedy obrátil, a přiznal, že mladá žena zemřela v ponorce při nehodě, kterou ovšem nijak nespecifikoval. Řekl, že tělo pohřbil ve vlnách. Dánská policie teď předpokládá, že osmnáctimetrovou a kolem čtyřiceti tun vážící ponorku potopil Madsen záměrně. Madsen, který zatím čelí obvinění ze zabití, je podle serveru Local v policejní vazbě.

Logo

Nejméně pravděpodobné místo

Je přitom ironií osudu, že smrt si našla nadějnou žurnalistku právě ve Skandinávii, podotýká BBC, která případ také pozorně sleduje. Wallová, absolventka London School of Economics a Kolumbijské univerzity se totiž jako novinářka na volné noze věnovala dění v těch nejnebezpečnějších koutech světa.

Pracovala v Ugandě, na Kubě, Marshallových ostrovech či v Keni. Jednou dokonce vstoupila na území Severní Koreje. Poslední dobou pobývala střídavě v New Yorku a Pekingu.

Psala o subkulturách

„Kim Wallová psala o subkulturách, ale i o rychle se měnícím světě v éře globalizace A své články publikovala v nejprestižnějších světových médiích,“ cituje BBC Victorii Greveovou ze švédského listu Expressen.

„Zaujaly je například reportáže o životě v obrovském čínském nákupním centru v ugandské metropoli Kampale či o ilegálních poskytovatelích internetu v Havaně. A na druhé straně referovala o ženách z newyorské smetánky, které volily Donalda Trumpa,“ řekla BBC švédská novinářka Greveová.

„Kim pracovala v mnoha nebezpečných oblastech, o my jsme se o ni stále strachovali,“ sdělila dánské televizi rodina Kim Wallové v době, kdy byla jejich dcera ještě pohřešována. „Že by se jí něco mohlo stát v Kodani, jen pár kilometrů od Trelleborgu, kde vyrůstala, to jsme si vůbec nedokázali představit.“

autor: smi
Spustit audio