Poslanci musí odkrýt majetek už při vstupu do Sněmovny. Osoby blízké ale zákon neřeší

25. srpen 2017

Ještě před tím, než zasednou do lavic v Poslanecké sněmovně a začnou pracovat, budou muset poslanci zvolení v říjnových volbách odkrýt celý svůj majetek. Povinnost jim ukládá zákon o střetu zájmů. Kromě politiků se týká i úředníků, starostů, státních zástupců nebo soudců, celkem jde o asi 35 tisíc lidí. Údaje se budou shromažďovat v Centrálním registru oznámení, který bude spravovat ministerstvo spravedlnosti.

Politici do něj budou muset zapsat vlastněné nemovitosti, cenné papíry nebo podíly v nejrůznějších společnostech, ale také všechny své příjmy i dluhy. Povinnost se týká i movitého majetku, ovšem jen věcí, jejichž cena přesahuje půl milionu korun.


Lhůta pro splnění
Poslanci zvolení ve volbách budou muset přiznat majetek do třiceti dnů poté, co je do registru zapíše Kancelář Poslanecké sněmovny. Ta na to má dva týdny od chvíle, kdy se poslanec ujme funkce.

Do registru musí uvést i to, jak k majetku přišli, zákon ale neřeší majetková přiznání blízkých osob. Za pozdě dodané, chybné nebo nepravdivé oznámení hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti o ní ale rozhodovat nebude. Informace postoupí příslušenému obecnímu úřadu v místě, kde má daný funkcionář trvalé bydliště.

Podle předsedy sdružení Oživení Martina Kameníka to ale znamená, že úřady můžou o přestupcích rozhodovat různě. „Jednomu politikovi může na jeho obecním úřadu leccos projít a jinde se na stejnou věc můžou dívat jinak. Určitě by bylo lepší, kdyby se o tom rozhodovalo na jednom místě,“ zdůrazňuje.

autor: kso
Spustit audio