Školy nikdy nespí. I přes prázdniny se v nich pracuje. Nový školní rok klepe na dveře

25. srpen 2017

Přípravy na nový školní rok začaly. Učitelé se po prázdninách vrací do škol. Sestavují rozvrhy a zdobí třídy. Zásobovací auta zaváží jídelny potravinami. Kuchařky a pomocné síly uklízí. Například Základní škole Husova v Jičíně ještě dělníci dokončují poslední opravy. Vše musí být na začátek září včas připravené.

S ředitelem školy v Jičíně Romanem Marešem stojíme právě na chodbě, kterou před malou chvílí opustili malíři. Dokončují se tu veškeré práce, někde místy i stavební.

„Malíři tu dokončují výmalbu jednoho speciálního kabinetu. Ale již během letních prázdnin se podíleli i na opravách a výmalbě školní jídelny, chodeb a některcýh tříd. Současně se na této chodbě, kde stojíme, instalují do dvou tříd dva dataprojektory," říká Roman Mareš.

Čtěte také

Kateřina Babíková, která ještě před několika dny užívala prázdnin, už dnes sedí u stolu v kanceláři zástupkyně ředitele. A chystá se na nový školní rok.

„Nechceme všechno dělat na poslední chvíli. Takže jsme potřebovali získat nové kolegy, potřebovali jsme udělat nový rozvrh a úvazky. Celá škola vlastně vůbec nespí. Tady se celou dobu přes prázdniny pracovalo. A ten návrat do práce je v pohodě. Já jsem se už moc těšila," usmívá se Kateřina Babíková.

Ve Velkém Beranově téměř neznají zbytky, jejich množství se za posledních několik let rapidně snížilo

Práce na zahájení nového školního roku vrcholí také v jídelně

Blanka Mošnová, vedoucí jídelny, k tomu doplňuje: „Teď se všude uklízí. To znamená, všechno čistíme. Jak sklady, tak celou kuchyň. Veškerou přípravu musíme mít do konce měsíce hotovou. Samozřejmě se také přivážejí zásoby. A teď čekáme, protože nám mají přivézt nový konvektomat a novou pánev."

A kdy se začne sestavovat jídelníček?

„Ten už je hotový. Už vymýšlíme jídelníček na další týden," směje se Blanka Mošnová.

Žáci do školních lavic usednou v pondělí 4. září 2017.

Spustit audio